Społeczność

Zaloguj się lub zarejestruj w Skuterowo.com:  

Zarejestruj się

Opinie

Subskrypcja RSS tych wpisów
O wrogości do policji i hasłach typu “HWDP”: Naszym zdaniem

O wrogości do policji i hasłach typu “HWDP”: Naszym zdaniem

Dość powszechna jest w Polsce wrogość do policji. Z reguły im młodszy obywatel tym jest ona większa i bardziej eksponowana, choć można spotkać się wyjątkami. To samo dotyczy funkcjonariuszy drogówki, mandatów, kontroli, czepiania się i powszechnego łamania przepisów "na złość policji". Czy to ma sens?

Opinie 02 września 2014 0 komentarzy
Dojazd skuterem/motorowerem do szkoły. Czy to dobry pomysł?

Dojazd skuterem/motorowerem do szkoły. Czy to dobry pomysł?

To marzenie wielu - podjechać swoją maszyną pod szkołą i z dumą zaparkować. Jednak w naszym kraju to dość ryzykowne zarówno dla nas, jak i dla naszego sprzętu. Dlaczego? Dziś wyjaśniamy w Skuterowo.com jednocześnie licząc na Wasze doświadczenia oraz opinie.

Opinie Porady 01 września 2014 12 komentarzy
Honda Varadero 125: Najlepsze filmy i opinie

Honda Varadero 125: Najlepsze filmy i opinie

Honda Varadero 125 to już nieprodukowany model Hondy (2001-2012). Rewelacyjnie sprawdza się nie tylko na zwykłym asfalcie, ale również na drogach szutrowych, co czyni go wręcz idealną maszyną o przeznaczeniu turystycznym. To właśnie Hondą Varadero 125 mogliśmy i nadal możemy wybrać się w daleką podróż nie przejmując się zupełnie niczym.

Opinie 29 sierpnia 2014 2 komentarzy
Piaggio X9 125 ccm, mandat i błąd w policyjnych obliczeniach mocy

Piaggio X9 125 ccm, mandat i błąd w policyjnych obliczeniach mocy

Wczoraj pisaliśmy o zapowiedzi policji dotyczącej częstych kontroli motocyklistów 125 ccm. Dziś, niejako w odpowiedzi na ten artykuł artykuł otrzymaliśmy list od naszego czytelnika Rafała. Lektura musimy przyznać ciekawa, a jednocześnie prowokująca do uderzenia pięścią w stół.

Opinie 26 sierpnia 2014 15 komentarzy
Honda NSR 125: 125tki też mają blokady. Czy warto je zdjąć?

Honda NSR 125: 125tki też mają blokady. Czy warto je zdjąć?

Honda NSR 125 to absolutny hit japońskiej myśli technicznej. Super design, powalające osiągi (jak na 125 ccm) i legendarna jakość. Tej motocykl był i jest marzeniem ogromnej rzeszy jednośladowców. Niestety jego produkcja zakończyła się w 2003 roku.

Opinie Porady 22 sierpnia 2014 4 komentarzy
Za co policja może odebrać prawo jazdy?

Za co policja może odebrać prawo jazdy?

Przez ostatnie pięć miesięcy policjanci z drogówki zatrzymali już ponad 5,6 tys. praw jazdy za, jak to się fachowo określa "rażące łamanie przepisów ruchu drogowego". W samym lipcu funkcjonariusze odebrali 1.500 dokumentów.

Opinie 18 sierpnia 2014 1 komentarz
Masz za głośny wydech? Dostaniesz mandat oraz zakaz jazdy. I słusznie

Masz za głośny wydech? Dostaniesz mandat oraz zakaz jazdy. I słusznie

Wbrew pozorom polskie prawo definiuje jak głośny może być nasz jednoślad. Dla motorowerów i motocykli o pojemności do 125 ccm jest to 94, a większych maksymalnie 96 dB. Sonometry (homologowane urządzenia do pomiaru hałasu) są na wyposażeniu coraz większej liczby patroli drogówki.

Opinie 14 sierpnia 2014 5 komentarzy
Bojkot: Polacy nie chcą tankować na stacjach Lukoil?

Bojkot: Polacy nie chcą tankować na stacjach Lukoil?

Temat stacji benzynowych Lukoil wraca. Wraz z wprowadzeniem embarga na produkty importowane z Polski coraz liczniejsza rzesza kierowców namawia do omijania rosyjskich "wodopojów" dla naszych maszyn szerokim łukiem. Jednak czy to ma sens?

Opinie 12 sierpnia 2014 4 komentarzy
Zientarski i Furgalski o polskich bramkach na autostradach

Zientarski i Furgalski o polskich bramkach na autostradach

Polskie autostrady zarówno dla motocyklistów jak i puszkarzy to prawdziwy koszmar. Nie dość, że ich nie mamy, nie dość, że budujemy je najdrożej to w dodatku istniejące odcinki trzeba omijać, żeby... nie stać w korku. To prawdziwy polski ewenement, patologia i kuriozum.

Opinie 29 lipca 2014 1 komentarz
Rejestracja 250 albo 300 jako 125 cm3: Czy warto?

Rejestracja 250 albo 300 jako 125 cm3: Czy warto?

Wczoraj przywoływaliśmy nowe zjawisko polecające na zakupie motocykla 125 ccm i zwiększeniu jego pojemności bez zgłaszania tego faktu do ubezpieczyciela czy wydziału komunikacji. Opisaliśmy również cały szereg konsekwencji czym wzbudziliśmy nieco kontrowersji.

Opinie Prawo 29 lipca 2014 22 komentarzy
Swap moto 125 na 200 albo 300 cm3. Życzymy powodzenia

Swap moto 125 na 200 albo 300 cm3. Życzymy powodzenia

No i się zaczęło. Mamy podpisaną ustawę o 125 ccm na B, nawet jest już opublikowana w Dzienniku Ustaw i czeka na wejście w życie. Motocykl 125 to super sprawa, jednak nawet takie udogodnienie jak brak konieczności robienia oddzielnego prawka to dla wielu za mało!

Opinie 28 lipca 2014 35 komentarzy
Szeryfowie, strażnicy Texasu: Jak (nie) działa jazda na suwak w Polsce

Szeryfowie, strażnicy Texasu: Jak (nie) działa jazda na suwak w Polsce

Temat może nie dotyczy w pełni jednośladów... Jednak dziś dwa przykłady: edukacyjnego wkładu pewnego kierowcy motocykla oraz dowód na to jak należy walczyć z tym zjawiskiem - finał zgłoszenia zachowania pewnego "Strażnika Texasu" z Toyoty, tamującego ruch na wylocie ze Stolicy.

Blogi Opinie 25 lipca 2014 2 komentarzy
125 cm3 na kat. B: Straszenie ludzi nowymi przepisami

125 cm3 na kat. B: Straszenie ludzi nowymi przepisami

Poszliśmy za zachodnim przykładem. Tak, jak np. w Czechach, Włoszech, Niemczech, Francji, Hiszpanii w Polsce po 24.08.2014 będzie można jeździć motocyklem 125 cm3 posiadając jedynie kat. B. Po kraju przelewa się fala zachwytu oraz fala grozy.

Opinie Prawo 25 lipca 2014 25 komentarzy
Junak i motocykle 125 na kat. B prawa jazdy. Co wybrać? (Cz. 2)

Junak i motocykle 125 na kat. B prawa jazdy. Co wybrać? (Cz. 2)

Kontynuujemy naszą serię. W części drugiej chcemy Wam pokazać paletę aktualnie produkowanych motocykli 125 cm3 marki Junak. Wkrótce, systematycznie będziecie mieli możliwość okrywania kolekcji również innych producentów. Dziś przyglądamy się Junakowi.

Opinie 23 lipca 2014 0 komentarzy
Ważne

Zobacz też

Polecane porady, testy, opinie...

Motokoce.pl pokazują nowości na sezon 2013

Motokoce.pl pokazują nowości na sezon 2013

07 marca 2013

Przy okazji V Ogólnopolskiej Wystawy Motocykli i Skuterów Motokoce.pl pokazały swoje nowości na sezon 2013. Zobacz nową kolekcję kasków Lem, blokad Luma i ciuchów od włoskiego Tucano Urbano.

Nowości0 opinii

Motocykle i Skutery 125: Będzie można jeździć manualem?

Motocykle i Skutery 125: Będzie można jeździć manualem?

06 czerwca 2014

Skuterowo.com jako pierwsze podało do wiadomości treść projektu nowelizacji ustawy o kierujących (Pilne będzie można jeździć motocyklem 125 na prawo jazdy B). Dziś informujemy o proponowanych poprawkach Senatu - PiS chce, aby z kat. B można było jeździć na 125 z manualną skrzynią biegów.

Wiadomości9 opinii

Romet RS 50: Pierwsza z nowości 2013

Romet RS 50: Pierwsza z nowości 2013

11 stycznia 2013

Romet jako pierwszy odkrywa karty, jakimi zamierza grać w nowym sezonie. Jedną z nich jest motorower RS 50. Czy okaże się asem sezonu 2013? O tym wszyscy przekonamy się wkrótce.

Nowości39 opinii

Strona wykorzystuje pliki sesji coockie. © 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 Skuterowo.com. Grupa OnAir!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Skuterowo.com jest wpisane do Ewidencji Sądu Okręgowego Miasta Stołecznego Warszawy, zgodnie z art. 7 ust. 2 pkt 3 Prawa prasowego. Skuterowo.com to portal oraz forum dla sympatyków skuterów, maxi skuterów 125 ccm, motorowerów i motocykli 125 ccm.