Społeczność

Zaloguj się lub zarejestruj w Skuterowo.com:  

Zarejestruj się

Opinie

Subskrypcja RSS tych wpisów
Motor czy motocykl? Która z form jest prawidłowa? Jak mówić na jednoślad?

Motor czy motocykl? Która z form jest prawidłowa? Jak mówić na jednoślad?

Na Forum Skuterowo.com, naszym Facebooku i w wielu komentarzach często zwracacie uwagę na stosowanie określenia "motor" w stosunku do jednośladów. To daje pretekst wielu dyskusjom, a niekiedy i mocnym wymianom zdań. Czy słusznie? Można na motocykl mówić per motor?

Opinie 01 lipca 2015
Wypadki policyjnych motocykli w Polsce

Wypadki policyjnych motocykli w Polsce

Jak podaje tvnwarszawa.pl, wczoraj doszło do wypadku 2 policyjnych motocykli. Edyta Adamus z biura prasowego Komendy Stołecznej wyjaśnia, że jeden z funkcjonariuszy jadących w kolumnie zahaczył o znak drogowy i przewrócił się. Wjechał w niego inny policjant na motocyklu.

Opinie 25 czerwca 2015
Ciekawostki: motocykl sposobem na korki – w USA ciągle w to nie wierzą

Ciekawostki: motocykl sposobem na korki – w USA ciągle w to nie wierzą

Samochód czy motocykl - wszyscy sprawiedliwie stoją w korkach. Takie jest właśnie amerykańskie prawo drogowe. Nie ma więc mowy o przepychaniu się czy przejeżdżaniu na początek kolejki. Wyjątkiem jest Kalifornia.

Opinie 22 czerwca 2015
Honda CBR 125: ścigacz dla początkujących

Honda CBR 125: ścigacz dla początkujących

Sportowy ścigacz dla początkujących motocyklistów. Honda CBR 125 jest doskonałą propozycją dla tych, którym podobają się sportowe jednoślady - jednak nie mają jeszcze prawa jazdy kategorii A.

Opinie 19 czerwca 2015
Wszyscy kierowcy, w tym motocykliści są wrogami Państwa polskiego: Moim Śladem #4

Wszyscy kierowcy, w tym motocykliści są wrogami Państwa polskiego: Moim Śladem #4

Zamiast po prostu podnieść w Polsce mandaty od ponad pół roku bijemy pianę i strzelamy milionami pomysłów zmiany prawa na drogach. To paranoiczny obraz którego za cholerę nie mogę zrozumieć. Czy ci "u góry" posiadają w ogóle prawo jazdy i wiedzą co się dzieje w naszym kraju?

Opinie 09 czerwca 2015
Kymco People GT: sprzęt, na który trzeba czekać w kolejce.

Kymco People GT: sprzęt, na który trzeba czekać w kolejce.

Aby wyjechać z salonu tym skuterem trzeba odstać swoje w kolejce, albo poczekać aż zamówiona maszyna zostanie wyprodukowana. Kymco wysyła sygnał konkurencji - dajemy więc, za mniejsze pieniądze. Czy aby na pewno?

Opinie 05 czerwca 2015
Honda Varadero 125: Motocykl jedyny w swoim rodzaju.

Honda Varadero 125: Motocykl jedyny w swoim rodzaju.

Masz prawo jazdy kategorii B i myślisz nad przesiadką na prawdziwy motocykl? Brakuje jednak pieniędzy na coś nowego? Warto zastanowić się nad używaną alternatywą. Co powiesz na Hondę Varadero 125 ccm?

Opinie 29 kwietnia 2015
Prawo jazdy AM na motorowery: Bubel prawny, który szybko trzeba poprawić. Moim Śladem #2

Prawo jazdy AM na motorowery: Bubel prawny, który szybko trzeba poprawić. Moim Śladem #2

Pamiętacie jak ostatnio pisaliśmy na Skuterowo.com o interpelacji poselskiej Waldemara Sługockiego? W odpowiedzi na nią Ministerstwo Infrastruktury przyznaje się do błędu i przekonuje, że "planujemy powrót do poprzednich rozwiązań dotyczących uzyskiwania karty motorowerowej". Czyżby prawo jazdy AM okazało się niewypałem?

Opinie Prawo 27 kwietnia 2015
Yamaha Tricity 125 – poznaj z bliska trójkołowy skuter z Japonii

Yamaha Tricity 125 – poznaj z bliska trójkołowy skuter z Japonii

Yamaha przedstawiła nowatorski, bo trzykołowy skuter, zaraz przed wejściem przepisów liberalizujących uprawnienia wymagana na motocykle 125 ccm. Skuter, podobnie jak Piaggio MP3, wyposażony jest w 2 przednie koła zamocowane na ruchomym wahaczu pchanym.

Opinie 27 kwietnia 2015
Skuterzyści i motocykliści – najbardziej znienawidzona grupa na drogach

Skuterzyści i motocykliści – najbardziej znienawidzona grupa na drogach

Polak Polakowi wilkiem - szczególnie na ulicy. A już zwłaszcza wtedy, kiedy ten drugi nie musi stać w korku. Jak to się motocykliści i skuterzyści stali się bardziej nielubiani przez innych kierowców niż piesi czy rowerzyści? Zazdrość?

Opinie 24 kwietnia 2015
Piaggio MP3 poznaj z bliska ten trójkołowy skuter

Piaggio MP3 poznaj z bliska ten trójkołowy skuter

Piaggio MP3 jest prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalnym skuterem trójkołowym na polskim rynku. Zawdzięcza to miedzy innymi temu, że został zaprezentowany jako pierwszy skuter tego typu i wprowadzony z powodzeniem do seryjnej produkcji.

Opinie Wideo 23 kwietnia 2015
Legendarny motocykl WSK 175: Historia i dane techniczne kultowego polskiego motocykla

Legendarny motocykl WSK 175: Historia i dane techniczne kultowego polskiego motocykla

Historia WSK, czyli Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego sięga 1954 roku, kiedy to rozpoczęto produkcję motocykla WSK. Świdnicka fabryka produkowała model M06 aż do 1985 roku, czyli do momentu zamknięcia fabryki.

Opinie 22 kwietnia 2015
Honda CBR 125R: Skąd wziął się fenomen małej CBRki?

Honda CBR 125R: Skąd wziął się fenomen małej CBRki?

Model CBR przez ponad 29 lat obecności na rynku zyskał zasłużoną renomę i stał się wręcz synonimem szybkich motocykli. Nawet osoby „nie w temacie” motocykli wiedzą albo chociaż słyszały o CBR.

Opinie 20 kwietnia 2015
Skutery Trójkołowe: Jak jeżdżą i ile kosztują? Jaki skuter wybrać?

Skutery Trójkołowe: Jak jeżdżą i ile kosztują? Jaki skuter wybrać?

W Polsce ostatnio pojawiło się kilka "dziwnych" nowości - skuterów, które na przedniej osi posiadają dwa koła. Nie sposób nie zauważyć jak coś tak niespotykanego mija nas na ulicy, albo stoi gdzieś zaparkowane czekając na oryginalnego właściciela.

Opinie 17 kwietnia 2015
Str. 11234...10...Ostatnia »
Ważne

Polecane porady, testy, opinie...

Piaggio NRG: Niezawodny sportowiec

Piaggio NRG: Niezawodny sportowiec

28 kwietnia 2010

Podczas tegorocznych targów EICMA Peugeot zaskoczył dwiema nowościami – nowym SpeedFight 4 oraz bardzo customowym Django w wersji 50 oraz 125 ccm. Nie zabrakło też nowych kolorowych wariantów skuterów Peugeot Metropolis i CityStar. Nowy Peugeot SpeedFight 4 wyraźnie nawiązuje do swoich korzeni. Przód ponownie wyposażone w dwie soczewkowe lampy co zdecydowanie czyni skuter bardziej agresywny. Pojawiły […]

Testy20 opinii

Nowy Romet K125 na prawo jazdy kat. B już w sprzedaży

Nowy Romet K125 na prawo jazdy kat. B już w sprzedaży

31 lipca 2014

Romet Motors reaguje na zmiany w przepisach dotyczące 125 ccm na kat. B wprowadzając do tegorocznej kolekcji model K125. Wielu ten motocykl może wydawać się znany - w przeszłości był już oferowany przez Rometa na naszym rynku.

Wiadomości1 opinia

BMW C650 GT w majowym ŚM

BMW C650 GT w majowym ŚM

03 kwietnia 2012

BMW C650 GT mogliśmy poznać z bliska podczas IV Ogólnopolskiej Wystawy Motocykli i Skuterów. Powrót Beemki na rynek maxi wywołał spore zainteresowanie wśród miłośników dużych skuterów. Czy Niemcy zdołają podbić serca Polaków, którzy są zapatrzeni na Japonię i Włochy?

Nowości8 opinii

Strona wykorzystuje pliki sesji cookie. © 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 Wydawca: Skuterowo.com. Grupa OnAir!, 04-501 Warszawa, Płowiecka 3. Wszelkie prawa zastrzeżone. Skuterowo.com to portal oraz forum dla sympatyków skuterów, maxi skuterów 125 ccm, motorowerów i motocykli 125 ccm.