Społeczność

Zaloguj się lub zarejestruj w Skuterowo.com:  

Zarejestruj się

Opinie

Subskrypcja RSS tych wpisów
Dlaczego wielu polskich motocyklistów i puszkarzy boi się jedynie mandatu i odebrania prawka za prędkość: Moim Śladem #7 17 lipca 2015

Dlaczego wielu polskich motocyklistów i puszkarzy boi się jedynie mandatu i odebrania prawka za prędkość: Moim Śladem #7

Wiecie co zauważyłem? Im więcej jeżdżę tym bardziej zwalniam, tym bardziej się boję. Serio. Nie popadam w jakieś paranoje, ani lęki, ale z biegiem lat i różnych doświadczeń mam wrażenie, że zaczynam w inny sposób analizować swoją jazdę, jak i innych. Mam pewne przemyślenia...

Wyrasta nam pokolenie wyznawców Froga? Drogowe upośledzenie teraz w cenie: Moim Śladem #6 13 lipca 2015

Wyrasta nam pokolenie wyznawców Froga? Drogowe upośledzenie teraz w cenie: Moim Śladem #6

Wieczorami w wolne dni lubię czasem dokonać resetu, otworzyć piwo i oglądać mało wymagające twory gwiazd YouTube. Często jednak włącza mi się (delikatnie mówiąc) irytacja. To skutek podziwiania ludzkiego debilizmu i czytania komentarzy pod wideo. Ile razy ja już sobie obiecywałem, że nie będę tego robił.

Według Rządu jazda bez prawa jazdy to nie problem. Mandaty 2015 bez zmian: Moim Śladem #5 06 lipca 2015

Według Rządu jazda bez prawa jazdy to nie problem. Mandaty 2015 bez zmian: Moim Śladem #5

Na początku myśląc o cyklu felietonów Moim Śladem zastanawiałem czy starczy mi weny na regularne wywody. Nic bardziej mylnego! W roku 2015 poziom absurdów drogowych sięga zenitu! Wprowadzamy setki nowych fotoradarów, każemy za przekroczenia prędkości, odpalamy pomiary odcinkowe. A tymczasem, po cichu... Odrzucamy projekt dotkliwych kar za jazdę bez prawka. Dotyczy on pół miliona kierowców.

Motor czy motocykl? Która z form jest prawidłowa? Jak mówić na jednoślad? 01 lipca 2015

Motor czy motocykl? Która z form jest prawidłowa? Jak mówić na jednoślad?

Na Forum Skuterowo.com, naszym Facebooku i w wielu komentarzach często zwracacie uwagę na stosowanie określenia "motor" w stosunku do jednośladów. To daje pretekst wielu dyskusjom, a niekiedy i mocnym wymianom zdań. Czy słusznie? Można na motocykl mówić per motor?

Wypadki policyjnych motocykli w Polsce 25 czerwca 2015

Wypadki policyjnych motocykli w Polsce

Jak podaje tvnwarszawa.pl, wczoraj doszło do wypadku 2 policyjnych motocykli. Edyta Adamus z biura prasowego Komendy Stołecznej wyjaśnia, że jeden z funkcjonariuszy jadących w kolumnie zahaczył o znak drogowy i przewrócił się. Wjechał w niego inny policjant na motocyklu.

Ciekawostki: motocykl sposobem na korki – w USA ciągle w to nie wierzą 22 czerwca 2015

Ciekawostki: motocykl sposobem na korki – w USA ciągle w to nie wierzą

Samochód czy motocykl - wszyscy sprawiedliwie stoją w korkach. Takie jest właśnie amerykańskie prawo drogowe. Nie ma więc mowy o przepychaniu się czy przejeżdżaniu na początek kolejki. Wyjątkiem jest Kalifornia.

Honda CBR 125: ścigacz dla początkujących 19 czerwca 2015

Honda CBR 125: ścigacz dla początkujących

Sportowy ścigacz dla początkujących motocyklistów. Honda CBR 125 jest doskonałą propozycją dla tych, którym podobają się sportowe jednoślady - jednak nie mają jeszcze prawa jazdy kategorii A.

Wszyscy kierowcy, w tym motocykliści są wrogami Państwa polskiego: Moim Śladem #4 09 czerwca 2015

Wszyscy kierowcy, w tym motocykliści są wrogami Państwa polskiego: Moim Śladem #4

Zamiast po prostu podnieść w Polsce mandaty od ponad pół roku bijemy pianę i strzelamy milionami pomysłów zmiany prawa na drogach. To paranoiczny obraz którego za cholerę nie mogę zrozumieć. Czy ci "u góry" posiadają w ogóle prawo jazdy i wiedzą co się dzieje w naszym kraju?

Kymco People GT 125: sprzęt, na który trzeba czekać w kolejce. 05 czerwca 2015

Kymco People GT 125: sprzęt, na który trzeba czekać w kolejce.

Aby wyjechać z salonu tym skuterem trzeba odstać swoje w kolejce, albo poczekać aż zamówiona maszyna zostanie wyprodukowana. Kymco wysyła sygnał konkurencji - dajemy więc, za mniejsze pieniądze. Czy aby na pewno?

Honda Varadero 125: Motocykl jedyny w swoim rodzaju. 29 kwietnia 2015

Honda Varadero 125: Motocykl jedyny w swoim rodzaju.

Masz prawo jazdy kategorii B i myślisz nad przesiadką na prawdziwy motocykl? Brakuje jednak pieniędzy na coś nowego? Warto zastanowić się nad używaną alternatywą. Co powiesz na Hondę Varadero 125 ccm?

Prawo jazdy AM na motorowery: Bubel prawny, który szybko trzeba poprawić. Moim Śladem #2 27 kwietnia 2015

Prawo jazdy AM na motorowery: Bubel prawny, który szybko trzeba poprawić. Moim Śladem #2

Pamiętacie jak ostatnio pisaliśmy na Skuterowo.com o interpelacji poselskiej Waldemara Sługockiego? W odpowiedzi na nią Ministerstwo Infrastruktury przyznaje się do błędu i przekonuje, że "planujemy powrót do poprzednich rozwiązań dotyczących uzyskiwania karty motorowerowej". Czyżby prawo jazdy AM okazało się niewypałem?

Yamaha Tricity 125 – poznaj z bliska trójkołowy skuter z Japonii 27 kwietnia 2015

Yamaha Tricity 125 – poznaj z bliska trójkołowy skuter z Japonii

Yamaha przedstawiła nowatorski, bo trzykołowy skuter, zaraz przed wejściem przepisów liberalizujących uprawnienia wymagana na motocykle 125 ccm. Skuter, podobnie jak Piaggio MP3, wyposażony jest w 2 przednie koła zamocowane na ruchomym wahaczu pchanym.

Skuterzyści i motocykliści – najbardziej znienawidzona grupa na drogach 24 kwietnia 2015

Skuterzyści i motocykliści – najbardziej znienawidzona grupa na drogach

Polak Polakowi wilkiem - szczególnie na ulicy. A już zwłaszcza wtedy, kiedy ten drugi nie musi stać w korku. Jak to się motocykliści i skuterzyści stali się bardziej nielubiani przez innych kierowców niż piesi czy rowerzyści? Zazdrość?

Piaggio MP3 poznaj z bliska ten trójkołowy skuter 23 kwietnia 2015

Piaggio MP3 poznaj z bliska ten trójkołowy skuter

Piaggio MP3 jest prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalnym skuterem trójkołowym na polskim rynku. Zawdzięcza to miedzy innymi temu, że został zaprezentowany jako pierwszy skuter tego typu i wprowadzony z powodzeniem do seryjnej produkcji.

Str. 11234...10...Ostatnia »
Ważne

Polecane porady, testy, opinie...

Ferro 202: Zdjęcia i dane techniczne

Ferro 202: Zdjęcia i dane techniczne

17 lutego 2013

Ferro 202 to tak naprawdę połączenie skutera i motoroweru. Brak podestu na nogi, cienkie opony i półautomat. W oczy rzucają się duże koła i brak lewej klamki, która w skuterach odpowiada za tylny hamulec, a w motocyklach za działanie sprzęgła. Pierwsze metry ukazują jeden z minusów wąskich opon. Mniejsze pole styku z podłożem, to strata na przyczepności.

Motorowery Zdjęcia1 opinia

Od kiedy będzie obowiązywać nowy taryfikator mandatów za prędkość i czerwone światło?

Od kiedy będzie obowiązywać nowy taryfikator mandatów za prędkość i czerwone światło?

27 lipca 2015

Sejm uchwalił nowe przepisy na mocy których od 2016 roku zacznie działać nowy taryfikator mandatów za prędkość oraz przejazd na czarownym świetle. To pierwsza tak poważna zmiana od 15 lat. Teraz wysokość grzywny będzie zależeć od średnich zarobków według GUS.

Motocykle Prawo0 opinii

Odma: Co to jest odma i do czego służy?

Odma: Co to jest odma i do czego służy?

22 sierpnia 2013

Na początek wyjaśniam, że chodzi o odmę stosowaną w motoryzacji, a nie o określenie stosowane w medycynie. Z medycznego punktu widzenia jest to: „przedostanie się powietrza atmosferycznego lub innych gazów w obręb tkanek lub jam ciała, gdzie prawidłowo gazy te nie występują.

Motocykle Porady1 opinia

Strona wykorzystuje pliki sesji cookie. © 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 Wydawca: Skuterowo.com. Grupa OnAir!, 04-501 Warszawa, Płowiecka 3. Wszelkie prawa zastrzeżone. Skuterowo.com to portal oraz forum dla sympatyków skuterów, maxi skuterów 125 ccm, motorowerów i motocykli 125 ccm.