Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » Serwis

1. moniq

Użytkownik

Witam.Mam Yamahe Neos r 97 od dwóch miesięcy i niestety od kilku dni silnik jakby nie miał siły jechać :( Jak jest zimny to oki ale jak się rozgrzeje słabnie w oczach.Co mu dolega?

Napisano 1 rok temu #
  2. Kosik

Użytkownik

nie da rady tak stwierdzić, może być milion przyczyn, ja bym zaczał od wyregulowania gaźnika i niech pani sprawdzi czy ssanie chodzi prawidłowo. Druga przyczyna moze być konczący się cylinder.

Napisano 1 rok temu #
  3. moniq

Użytkownik

Dzięki.Spróbuję z tym gaźnikiem.Monika mam na imię ;) nie ''pani'' ;) ssanie jest oki.a cylinder to juz grubsza naprawa?

Napisano 1 rok temu #
  4. Anonim

Tutaj przyczyną też może być przegrzane sprzęgło.

Napisano 1 rok temu #
  5. Vezyr

Użytkownik

W 2T nie jest trudno wymienić, aczkolwiek trzeba wiedzieć :D Ale jakby to cyl, to by zimny miał większe problemy z odpaleniem.Poza gaźnikiem może być też filtr powietrza, paliwa, przewody paliwowe i inne :D Ale lepiej od prostych rzeczy zacząć :)

Napisano 1 rok temu #
  6. Kosik

Użytkownik

Dokładnie, jak umiesz odkręcić pokrywę przekładni to odkręc i sprawdź czy dzwon nie jest przebarwiony

Napisano 1 rok temu #
  7. Anonim

Vezyr wrote:

W 2T nie jest trudno wymienić, aczkolwiek trzeba wiedzieć :D Ale jakby to cyl, to by zimny miał większe problemy z odpaleniem.Poza gaźnikiem może być też filtr powietrza, paliwa, przewody paliwowe i inne :D Ale lepiej od prostych rzeczy zacząć :) ## Przy tych wadach to zimny by też miał problemy,a tu na zimnym silniku jest OK tylko jak się zagrzeje to klapa.

Napisano 1 rok temu #
  8. moniq

Użytkownik

Bardzo Wam dziękuję.Jutro sobota wolna więc będę miała co robić ;) pobawię się w mechanika;)mam nadzieję że to jedna z tych ''prostych'' rzeczy.

Napisano 1 rok temu #
  9. Vezyr

Użytkownik

Wiesz no mój miał przytkany filtr powietrza, to po zagrzaniu się słabł :D

Napisano 1 rok temu #
  10. Anonim

Vezyr wrote:

Wiesz no mój miał przytkany filtr powietrza, to po zagrzaniu się słabł :D

## Nie twierdzę że nie masz racji, tylko że przy brudnym czy zatkanym filtrze powietrza skuter powinien mieć problemy z rozruchem o czym Monika nie wspomniała.

Napisano 1 rok temu #
  11. Vezyr

Użytkownik

No nie no na zdrowy rozsądek to masz rację, ale cuda się zdarzają.Co nie zmienia faktu, że filtr warto wyczyścić, gdyż to bardzo łatwe i można od tego zacząć.

Napisano 1 rok temu #
  12. moniq

Użytkownik

Z rozruchem nie ma żadnego kłopotu :) potem jest gooorzej i słaaabo jedzie.koszmar.a tak było pięknie na początku...

Napisano 1 rok temu #
  13. Vezyr

Użytkownik

A przebieg pojazdu można poznać?Coś robione po zakupie?

Napisano 1 rok temu #
  14. moniq

Użytkownik

niewiele ponad 13 tys i nic jeszcze nie robione

Napisano 1 rok temu #
  15. degename

Użytkownik

Ja bym sprawdził świecę - najprościej wkręcić nową na rozgrzanym silniku. Jeśli przez kilka kilometrów nie wystąpią te objawy to można zapomnieć o problemie. U mnie w starym Romecie i w skuterze Pedy działo się tak samo. Zimowa świeca po prostu przegrzewała się a przegrzana świeca daje słabą iskrę która na początku nie spala całej mieszanki a potem zalewa się (jednocześnie się chłodząc przez co na chwilę znów podaje iskrę). Zmiana fajki w Pedzie pomogła (fajka otaczała całą świecę, teraz świeca jest odsłonięta i chłodzona powietrzem) i znów można jeździć. Ale w twoim przypadku i przy tym przebiegu to tylko przypuszczenie.
    P.S. Świeca która jest przegrzana lub ma nieodpowiednie parametry (ciepłotę) po dłuższej jeździe robi się czarna (gorsze spalanie mieszanki, więcej benzyny zalega w cylindrze) i trudno ją doczyścić. Dzieje się tak przez skład stopu z którego wykonana jest świeca. Przy wzroście temperatury następuje wzrost rezystancji (oporu przepływu prądu) przez co iskra jest słabsza. Jednak świeca z dużą ciepłotą ma problemy na zimnym silniku.
    Ciekawostka: w Zippie Quantum'ie 2T przy wydatku 38 złotych na układ zapłonowy zwiększyliśmy w-max o 4 km/h a przyspieszenie do 50 km/h wynosiło 4,5 sekund (poprzednio 6 sekund). Świeca wykazywała największą efektywność przy rozwarciu elektrod 1,2 mm. Większe rozwarcie poprawiało v-max i obroty maksymalne ale obniżało moc na małych obrotach. Ale się rozpisałem...

Napisano 1 rok temu #
  16. qazwsxedc

Użytkownik

Tankowałaś ostatnio na innej stacji niż zawsze? Dolewałaś oleju?
    Jak oceniasz prace silnika? chodzi równo? większe wobracje?

KYMCO New Dink 200i

Napisano 1 rok temu #
  17. moniq

Użytkownik

Stacja ta sama co ostatnio.Olej dolewany jakiś czas temu.Silnik zimny pracuje oki.Pracuje równo ale słychać że mu ciężko i nie ma większych wibracji niż miał.

Napisano 1 rok temu #
  18. Leszek

Skuterowo.com

Hmm, spróbuj zrobić eksperyment; dolej olej bezpośrednio do zbiornika paliwa, zobacz czy to pomoże.

--

Kymco Downtown 300i ABS.

http://www.Leszek.OnAir.pl
    Napisano 1 rok temu #
  19. moniq

Użytkownik

Cześć:) Słuchajcie czy normalne jest to , że na filtrze powietrza jest olej?

Napisano 1 rok temu #
  20. Anonim

Raczej jest to nienormalne.Przypuszczam że jest źle wyregulowany gaźnik.Wyczyścić filtr,gaźnik i regulacja(na ciepłym silniku).

Napisano 1 rok temu #

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się