@Piotr - szczerze to ja bym się bał stosowania olejów samochodowych do silników motocyklowych.
Teoretycznie niby co niektórzy tak robią i twierdzą, że "motor jeździ ok" - z 2giej strony słychać jest głosy w stylu "przecież silniki samochodów nie osiągają takich obrotów,nie są przystosowane to takich obciążeń, itp" i osobiście skłaniam się za tym 2gim twierdzeniem, gdyż jakoś nie widziałem jeszcze samochodu, który praktycznie non stop ma 8 do 9 tyś. obr. podczas jazdy.
W sumie ciężko jest tu udowodnić, czy faktycznie jest różnica w stosowaniu oleju do moto czy do samochodu, bo prawdą jest że ktoś musiałby zrobić dłuższe doświadczenie - chociażby na takiej 50ce ok 10 tyś km.
Ja osobiście jednak w każdym bądź razie nie zaryzykowałem, bo nie uważam wydatku rzędu 30 zł/l (a przy kupnie 4l opakowania 25zł/l) w przypadku Motul 5100 za ogromny.
Szczerze - nie robię takich doświadczeń i jak na razie jest 11tyś nabite i jedyne co było wymieniane w moto to tylko olej i świece - po przeglądzie jaki miałem po 10tyś, gostek powiedział że bez problemu przejadę dalsze 10 tyś, bo silnik jest w stanie idealnym.
Przyznaje jednak racje, że w 50cm3 w większości tych moto, filtr oleju to po prostu fikcja - albo jest siatkowy, albo w niektórych moto ich nie ma w ogóle - tu sytuacja w braciach 150 i więcej jest po prostu lepsza i stąd też jest wymagana mniejsza częstotliwość takiej wymiany... warto sobie chociażby porównać filtr oleju NewDink 50, a 200i - 200tka ma prawdziwy filtr oleju... w przypadku 50ki go praktycznie nie ma (siatkowy jest, który tak naprawdę nie spełnia swojej roli).
Jeszcze apropo zdania "Częstotliwość wymiany oleju w chinolach została skrócona do 2000km" - hm yamaha Neos ma wymianę co 3000 tyś, piaggio liberty czy piaggo zip podobnie, ba nawet Majesty YP125 ma 3tyś - więc owe 2tyś do 3tyś to nie tylko domena chińskich czy tajwańskich skuterów, ale ogólnie 50cm 4t, czy niektórych 125cm3 - bo chyba nie porównywałeś ilości km do 4T 500 czy 1000 cm3 ;), gdzie faktycznie przebieg od wymiany do wymiany jest większy... ale także i tak samo jest przecież w 250/.300/500 kymco czy innych... więc co za porównanie - porównujmy skoro to już robimy, do 50cm3 4t... jak już zresztą napisałem - dużą role odgrywa tu filtr oleju, których w 50 praktycznie nie ma, lub tylko producent udaje że jest (siatkowy).
@TomekMk
Ogólnie to ja nigdy nie miałem jeszcze wymienianego ani filtru oleju, ani powietrza - dopiero zapowiedziano mi u mechanika, że będę miał zmieniony filtr powietrza przy następnym przeglądzie (12tys) - do 10 tyś miałem tylko wszystkie filtry czyszczone - sadze więc że w przypadku Agility będzie tak samo jak w przypadku NewDink.