Odnośnie Ad 1:
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/WhatCanYouDriveAndYourObligations/DG_4022547
Prawo jazdy potrzebne jest na wszystkie pojazdy silnikowe, włączając
motorowery. Aby prowadzić motorower trzeba mieć 16 lat i zdać egzamin na prawo jazdy kategorii P.
Natomiast przebywając w UK - w Wielkiej Brytanii (w Anglii, Walii, Szkocji) lub w Irlandii Płn. - możesz uzyskać prawo jazdy na motocykle, które będzie honorowane również w Polsce i innych krajach EU.
Ogólnie prawko A łatwiej jest zdobyć tam (tam można od 17 lat), niż u nas (trudność egzaminów, mniej upierdliwi egzaminatorzy pod względem "oblewania" jest nieporównywalna u nas, w stosunku do UK... u nas się oblewa na siłę, tam jest łatwo zdać jak znasz język, a prawko zdobyte w całej EU jest honorowane u nas, jak jest odpowiednik takowy u nas, więc można tam spokojnie zdawać zarówno A, jak i B ;) - zresztą są takowe kraje UE, gdzie takowe prawko jeszcze łatwiej się zdaje i nasze urzędy muszą je honorować, zgodnie z przepisami UE, oczywiście pomijam tutaj różnego typu oferty / przejęty, bo i do możliwości zdawania takowego są potrzebne pewne warunki niekiedy, w stylu pobyt, itp - w zależności od państwa członkowskiego EU, w każdym bądź razie podsumowując monopol polskich WORDów, gdzie egzaminator Cie usadza za byle co, się skończył, jak ktoś jest "rozeznany w temacie" i to można wszystko legal zrobić po pobycie jakiś czas w danym państwie, bez ofert szemranych jakie pojawią się w necie czasami w PL, które to faktycznie można podważyć prawnie).
Tyle co się dowiedziałem od ciotki przebywającej tam od 80r., nie wiem natomiast jak jest z kwestią honorowania "udziwnienia" takiego jak nasza karta motorowerowa, czy też nasze prawo w stylu "masz 18 lat, to nie wymagane" - bo w końcu po to aby była owa zgodność z UE, wprowadzenie jest u nas prawko AM.
Co do odpowiedzi na dalsze pytanie, pozwolę sobie odpowiedzieć dalej na ad6:
- części zamienne - zależy do czego... do zachodnich czy japońskich i w stylu kymco czy sym dostaniesz (chociaż takowy bardziej popularny jest w Niemczech, niż w UK), co do chińczyków... no wiesz, tam mało kto tym czymś jeździ :D (o ile w ogóle... no chyba że jest to obywatel "przeszczepiony" z PL lub innych państw wschodnich należących do EU ;) )- ja nie spotkałem takowych w Londynie, przy okazji bytności na wakacjach.
Ogólnie w Londynie jednak widziałem przewagę japonców/włochów, częściami się nie interesowałem, nie wiem jak jest w innych regionach UK.
odnośnie Ad 4:
Co do kupienia pojazdu tam - a co za problem, przecież kierownicy nie masz "nie po nie tej stronie co trzeba" jak w przypadku samochodów (więc nie występuje problem jak w samochodach, zresztą takowego problemu w samochodach też nie ma, bo to pojazdy z EU - więc PL była nie raz upominana za to, że wcześniej nie zezwalała na rejestracje takowych z UK, bo w całej UE można takowe rejestrować zamiennie, a więc samochody nasze u nich, a ich w pozostałych państwach EU), a liczniki i tak mają przeważnie podane dane w km jak i milach (przynajmniej ja mogę tak zmienić w elektronicznym, przy swoim moto) ;)
Podsumowując - moto spokojnie możesz tam kupować (chociaż ze względu na fakt łatwości zdania prawka A, oraz fakt, że takowe jest od 17 lat , a P od 16, częstsze są 125 czy 250 cm3, niż 50 cm3, bo co za sens mieć rok różnicy, skoro i tak prawko trzeba zdać ;) , każdy więc przeważnie czeka do owych 17 lat i zdaje kat A, a nie P, przynajmniej tyle pobieżnie wiem z "relacji" rodziny w UK).
Na resztę pytań ciężko mi odpowiedzieć, więc sorki.
P.S.
Nie dowiedziałem się jak to jest w GB, ale w Niemczech prawko B upoważnia do jazdy moto do 125 cm3 (wiem bo sam stosuje ;) , będąc w Niemczech przy okazji - a mam bliżej niż do Wa-wy akurat, , wystarczy przejechać granicę i jako posiadacz "B" już masz uprawnienia do 125 cm3 ;) )
W innych państwach EU podobnie jest jak w Niemczech (nie we wszystkich), nie wiem tylko jak w GB, bo nie dowiedziałem się.