Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » Tuning

Przelozenia

(17 wpisów)

1. simicz

Użytkownik

Witam zamierzam wymienic przelozenia w skuterze na 12/1 tylko nie wiem jaka firma i w jakiej cenie i wtórne czy pierwotne ?

Powiedzcie mi jeszcze co mam wymienic w skuterze aby mi szedl o 80 teraz idzie 68km/h po sciagnieciu blokad z wario i wydechu.. tlumika zmnienial nie bede bo to za droga sprawa gaznik tez drogi na mielochu patrzalem .. zastanawiam sie nad wario i dysza od gaznika ewentulanie, pas by tez sie przydal i nowe rolki ;p . To tyle udzielcie mi informacji ?

Napisano 1 rok temu #
  2. Leszek

Skuterowo.com

Hej.
    Pamiętaj, że przełożenia jak zwięszą v-max to siądzie przyśpieszenie. 68 km? To 2t?

--

W Skuterowo.com od samego początku. Kymco New Dink 2010

http://www.Leszek.OnAir.pl
    Napisano 1 rok temu #
  3. qazwsxedc

Użytkownik

a co to jest za skuter?
    Za mały hajs tego na bank nie porobisz

KYMCO New Dink 200i

Napisano 1 rok temu #
  4. simicz

Użytkownik

To jest 2t ale to niemozliwe bo go dobrze docieralem i 68 km/h idzie tu jest cos nie tak ... wiecie co poprawic zeby te 80 lecial bo jak z opini kumpli to innym taki sam tgb licznik zamykal... :|

Napisano 1 rok temu #
  5. qazwsxedc

Użytkownik

Podaj markę i model!
    Po ściągnięciu blokad był czyszczony i regulowany gaźnik?

Napisano 1 rok temu #
  6. simicz

Użytkownik

TGB orion 101s
    Gaznik nie byl czyszczony gdy blokady zostaly sciagniete ani regulowany.

Napisano 1 rok temu #
  7. qazwsxedc

Użytkownik

No i to jest problem!
    To podstawowa sprawa po zdjęciu blokad!
    Daje łeb, że jak dobrze porobisz gaźnik to osiągi się zwiększą-realnie powinien jechać 75km/h

Napisano 1 rok temu #
  8. simicz

Użytkownik

Powiesz mi jak go pro ustawic bo wiesz ja tam raczkuje w mechanizacji. A po twojim postach widze ze doswiadczony jestes ; )

Napisano 1 rok temu #
  9. qazwsxedc

Użytkownik

Jak nie potrafisz sam tego zrobić to najlepiej zleć to mechanikowi- tylko dobremu- zrobi Ci to raz i porządnie. Koszt ok. 50zł
    A ten skuter jest nowy? Czemu go normalnie nie serwisujesz?

Napisano 1 rok temu #
  10. simicz

Użytkownik

No serwisuje ostatnio bylem na przegladzie no a sam tego gaznika bym ustawic nie mógl ojciec sie tam troche zna na mechanice ..

Napisano 1 rok temu #
  11. qazwsxedc

Użytkownik

No to jak był na servisie to powinni Ci to zrobić.
    Jeśli skuter jest na gwarancji, to de facto nie powinieneś się tego tykać.
    A kto Ci ściągał blokady?

Napisano 1 rok temu #
  12. simicz

Użytkownik

JA sam zreszta i tak mi wczoraj gwarancja minela byla jedno roczna te blokady juz sciagnalem 2 tygodnie temu ale jak bylem w serwisie na przegladzie to sie pytalem czy sciagna mi blokady to powiedzieli ze tak ale z umowa sprzedazy mam przyjechac i sprzedawca powiedzial jeszcze ze jesli mi 2 tygodnie do gwarancji zostaly to juz moge sciagnac no to sam sciagnalem ale to niemozliwe zeby v max 65 km/h wynosil a te przelozenia 12/1 idzie wymienic ?>

Napisano 1 rok temu #
  13. qazwsxedc

Użytkownik

Zamieszczam opis regulacji z artu http://www.skuterowo.com/duze-spalanie-slabe-osiagi-sam-dokonaj-przegladu-poradnik/

5. Gaźnik: Regulacja: Do regulacji mieszanki/powietrza jest jedna śruba. Znajduje się po lewej stronie od śruby wolnych obrotów (ta ze sprężynką). Wkręcamy ja maksymalnie w prawo. (najbogatsza mieszanka – najwięcej paliwa).

Wlewamy trochę benzyny przez gwint od świecy.

Wkręcamy świecę.

Próbujemy uruchomić silnik. Może to kosztować nieco więcej wysiłku, niż zwykle. Jednostka napędowa może pracować nierówno i gasnąć. Może też trochę dymić. Ważne: przez pierwsze minuty nie powinno się dopuszczać silnika do zbyt wysokich obrotów. Musi się nagrzać tak, żeby na 100% ssanie było wyłączone.

Regulacja gaźnika to nie jest skomplikowana czynność, a znacząco wpływa na osiągi i spalanie.

Po kilku minutach bierzemy śrubokręt i zmniejszamy dawkę paliwa śrubką mieszanki kręcąc w lewo. Powoli, aż do momentu kiedy zgaśnie. Skuter z opóźnieniem reaguje na zmiany. W między czasie korygujemy niskie obroty, aby nie gasł bez dodawania gazu. Podobnie jak w poprzednim przypadku – wkręcając wystającą śrubę ze sprężynką dajemy więcej benzyny. Powinniśmy ustawić jak najniższe stabilne obroty. Wkręcamy spowrotem odrobinę śrubkę mieszanki (około pół obrotu) tak, aby pracował stabilnie. Tutaj potrzebne jest wyczucie: trzeba trochę pokombinować by silnik dobrze się wkręcał na obroty, a przy tym dostawał jak najmniej paliwa. Testujemy to jak najszybciej przekręcając manetkę na max tak, aby nie „zamulał” na początku.
    Na spalanie/osiągi ma również wpływ wysokość iglicy. Podniesienie zwiększa dawkę paliwa po odkręceniu manetki.

Robimy kilkanaście kilometrów i wykręcamy świecę, jeżeli jest czarna i mokra to dajemy jeszcze mniej paliwa w proporcji powietrze/paliwo, bo mieszanka jest zbyt bogata . Jeżeli biała to zbyt uboga. Powinna być sucha i brązowa, wypalona. Kawa z mlekiem jak się to zwykło nazywać.

Tworzymy sobie raporty spalania i metodą prób i błędów korygujemy ustawienia gaźnika (zawsze na ciepłym silniku) w ciągu następnych dni sprawdzając stan świecy.

Napisano 1 rok temu #
  14. qazwsxedc

Użytkownik

Stary, ale wymiana przełożeń to bardzo zaawansowany tuning i to raczej na samym końcu.
    Powstawowo wymienia się vario, wydech, dysze gaźnika, gaźnik...a dopiero na końcu przełożenia wtórne i pierwotne.
    Po za tym, żeby ocenić osiągi skutera to musi być idealnie wyregulowany.
    Silnik w tym TGB to raczej mocna i sprawdzona jednostka, która zapewne wystraczające osiągi, POD WARUNKIEM, ŻE JEST WYREGULOWANA.

Napisano 1 rok temu #
  15. simicz

Użytkownik

Dobra zas pobawie sie z tym gaznikiem w tuning skutera nie chce sie az tak anagazowac bo za niedlugi czas sobie auto kupie teraz chcialbym aby lecial te 80.

Napisano 1 rok temu #
  16. qazwsxedc

Użytkownik

z własnego doświadczenia wiem, że V-max skutera wykorzystuje się raz na miesiąc, bo na codzień się nie jeździ z takimi prędkościami ze względu na ekonomie i nie katowanie sprzętu.
    Tymbardziej, jeśli chcesz się przesiadać na auto to żaden tuning nie ma sensu, bo przy sprzedaży i tak tej kasy nie dostaniesz.

Napisano 1 rok temu #
  17. degename

Użytkownik

Posiadasz silnik 2T więc pierwsze co powinieneś zrobić to wymienić wydech. W 2T dobry wydech potrafi podnieść moc w prawie całym zakresie obrotów o 30%! W tych skuterkach nie ma nawet dobrej komory rozprężającej więc trudno mówić o tuningu bez zmiany wydechu. Potem trochę większą dyszę i wyregulować gaźnik. Przełożenia wymienia się na końcu gdy nasz skuter po tuningu ma zapas mocy przy wysokich obrotach. Przy takich tłumikach jak tam są trudno mówić o mocy przy wysokich obrotach.

Właściciel Rometa 717 4T mk1
    Napisano 1 rok temu #

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się