Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » Prawo Jazdy

Prawo jazdy (AM) na skuter.

(73 wpisy)

1. xoldx

Użytkownik

czyli będzie można jeździć na karcie do daty nabycia nowego dokumentu?a po tej dacie już ie będzie można. np jeśli ustawa wejdzie 1 października a dadzą czas do nabycia nowego dokumentu np do 30 listopada. to będę mógł jeździć na karcie do 30 listopada? Leszku dobrze rozumuje?

Napisano 1 rok temu #
  2. Leszek

Skuterowo.com

czyli będzie można jeździć na karcie do daty nabycia nowego dokumentu?a po tej dacie już ie będzie można. np jeśli ustawa wejdzie 1 października a dadzą czas do nabycia nowego dokumentu np do 30 listopada. to będę mógł jeździć na karcie do 30 listopada? Leszku dobrze rozumuje?

Załóżmy, że przepisy wejdą w życie w październiku. W nowelizacji ustawy będzie np, że okres przejściowy trwa do końca czerwca 2011.
    Jak się pojawi już docelowa ustawa wtedy np. firmy szkolenia kierowców już będą mieli wytyczne - jak egzaminować, jakie wymagania, jak wyglądać ma egzamin wewnętrzny i Państwowy. Tak czy siak możesz być spokojny. Nie stanie się to wcześniej, niż w przyszłym roku. Ten sezon nie jest w żaden sposób zagrożony.

--

W Skuterowo.com od samego początku. Kymco New Dink 2010

http://www.Leszek.OnAir.pl
    Napisano 1 rok temu #
  3. xoldx

Użytkownik

Dziękuje Ci Leszku za wytłumaczenie mi wszystkiego... w razie jakich kolwiek zmian i informacji o których się dowiesz na temat tej ustawy pisz...Dzięki;))

Napisano 1 rok temu #
  4. Leszek

Skuterowo.com

Nie ma za co:) Zawsze do usług.
    Jeśli tylko pojawią się jakieś nowe informacje to na pewno znajdziesz info na Skuterowo.com.
    A tak PS. Wiesz jak działa polska władza ustawodawcza. Jeszcze 10 razy się pokłócą o brzmienie ustawy, 2 razy Prezydent to zawetuje... Możesz być spokojny:)

Napisano 1 rok temu #
  5. justii

Użytkownik

Bardzo dobrze,że wprowadzają takie zmiany:) jestem zaaaa

Napisano 1 rok temu #
  6. bluenote70

Użytkownik

Czytalem ustawę i jest wyraznie napisane, ze kategoria AM zawiera sie w kat. B

A karta motorowerowa traci waznosc po skonczeniu przez wlasciiciela 18 roku zycia, wtedy trzeba zdac juz AM

Napisano 1 rok temu #
  7. Leszek

Skuterowo.com

Czytalem ustawę i jest wyraznie napisane, ze kategoria AM zawiera sie w kat. B
    A karta motorowerowa traci waznosc po skonczeniu przez wlasciiciela 18 roku zycia, wtedy trzeba zdac juz AM

Ło, wzięli się za to.

Napisano 1 rok temu #
  8. Pawlom95

Użytkownik

a wiadomo komuś coś na temat przeglądów skutera? mam w dowodzie napisane ze jest bezterminowy, ale słyszałem coś o wprowadzeniu przeglądów i mam pytanie: czy mój skuter będzie musiał przejść taki przegląd?

Napisano 1 rok temu #
  9. Leszek

Skuterowo.com

a wiadomo komuś coś na temat przeglądów skutera? mam w dowodzie napisane ze jest bezterminowy, ale słyszałem coś o wprowadzeniu przeglądów i mam pytanie: czy mój skuter będzie musiał przejść taki przegląd?

Załóż osobny temat plisss:)

Napisano 1 rok temu #
  10. Leszek

Skuterowo.com

Czytaliście o tym, że jeśli przed wejściem tej ustawy ma się ukończone 18 lat to wówczas kat. AM nie będzie trzeba robić?

Napisano 1 rok temu #
  11. Raf

Użytkownik

Moment Leszku - bo mamy tu sprzeczne informacje odnośnie AM - bo faktycznie jest prosta zasada "Prawo nie działa wstecz, a raz uzyskanych uprawnień, nie możesz utracić na podstawie wprowadzenia nowo obowiązujących przepisów" - o ile oczywiście nie utracisz ich w inny sposób, np za złamanie przepisów... na pewno jednak nie może być to poprzez zmianę interpretacji, bo już wtedy mielibyśmy do czynienia nie z państwem prawa, a cwaniactwem / manipulacją wg. widzi mi się urzędników państwowych - co automatycznie nadawałoby się do trybunału konstytucyjnego.
    Żadna więc ustawa nie może działać wstecz i odbierać uprawnień.

Wg mojej wiedzy o ile ktoś skończył 18 lat i do tej pory nie posiadał dokumentu uprawniającego do jazdy motorowerem (nie było to wymagane) to nie jest od niego wymagany ten dokument.

Zresztą identyczna sytuacja jest z posiadaczami starych dokumentów (ja jeszcze jestem z czasów karty rowerowej która po prostu uprawniała do jazdy motorowerem automatycznie) - które straciły ważność po wprowadzeniou przepisów, że od 18 roku wymagany jest dowód tylko.

Podsumowując osoby które w momencie rozpoczęcia owiązywania ustawy (rok po wprowadzeniu przepisów) będą miały 18 lat - nie mają takiego obowiązku.

Natomiast w kwestii posiadaczy kart motorowerowych nie mających 18 lat - tu jest to ten sam dokument uprawniający do jazdy danym pojazdem i takowe dokumenty będą wymieniane na prawko AM.

Mówiąc krótko egzamin dotyczy się tylko nowych.

Postaram się znaleźć te wyjaśnienie jakim się kieruje, bo gdzieś to było w necie dokładnie napisane.

Napisano 1 rok temu #
  12. Leszek

Skuterowo.com

http://www.skuterowo.com/prawo-jazdy-kat-am-sprawdz-czy-nowa-ustawa-cie-ominie/

Czytałeś? O tym waśnie mówię i to samo piszesz wyżej:) :roll:

Napisano 1 rok temu #
  13. Raf

Użytkownik

a no sorki - fakt u Was też to jest wyraźnie napisane.
    Już zacząłem (czytając bez patrzenia na datę postów i wyciągając dziwne wnioski z powyższych dyskusji - mój błąd) niepokoić się że znowu wpadli na inny pomysł.

Sorki za zamieszanie i OT wynikające z braku zwrócenia uwagi na datę owej dyskusji.

Napisano 1 rok temu #
  14. Leszek

Skuterowo.com

Hihiih, spoko, nie ma problemu.

Napisano 1 rok temu #
  15. Patryk

Użytkownik

Czy koś z was wie kiedy dokładnie wejdzie ta ustawa w życie :?:
    :arrow: I czy w 100% będzie tak jak pisaliście w artykule :mrgreen:

kymcos9

Napisano 1 rok temu #
  16. Gorzki

Użytkownik

Gdzieś w Styczniu trafiła ponownie do sejmu czy bęzie taka jak jest tu napisane to zależy od naszych posłow.

;))
    Napisano 1 rok temu #
  17. Patryk

Użytkownik

:mrgreen: to znaczy że wszystko może się jeszcze zmienić i wżycie jednak w tym roku nie wejdzie

Napisano 1 rok temu #
  18. qazwsxedc

Użytkownik

Ja myśle, że dość szybko ją wprowadzą, bo oznacza dobre wpływy do skarbu państwa!
    a lobby motorowerowe w Polsce, powiedźmy szczerze, jest średnio rozwinięte.

KYMCO New Dink 200i

Napisano 1 rok temu #
  19. xoldx

Użytkownik

Czyli jak ktoś miał kartę motorowerową przed ukończeniem 18 roku życia to nie będzie musiał zdawać tego prawka tylko poprostu wymienią mu kartę na Prawko AM? tak?

Napisano 1 rok temu #
  20. Leszek

Skuterowo.com

xoldx wrote:

Czyli jak ktoś miał kartę motorowerową przed ukończeniem 18 roku życia to nie będzie musiał zdawać tego prawka tylko poprostu wymienią mu kartę na Prawko AM? tak?

Podobno tak:)

Napisano 1 rok temu #

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się