Moment Leszku - bo mamy tu sprzeczne informacje odnośnie AM - bo faktycznie jest prosta zasada "Prawo nie działa wstecz, a raz uzyskanych uprawnień, nie możesz utracić na podstawie wprowadzenia nowo obowiązujących przepisów" - o ile oczywiście nie utracisz ich w inny sposób, np za złamanie przepisów... na pewno jednak nie może być to poprzez zmianę interpretacji, bo już wtedy mielibyśmy do czynienia nie z państwem prawa, a cwaniactwem / manipulacją wg. widzi mi się urzędników państwowych - co automatycznie nadawałoby się do trybunału konstytucyjnego.
Żadna więc ustawa nie może działać wstecz i odbierać uprawnień.
Wg mojej wiedzy o ile ktoś skończył 18 lat i do tej pory nie posiadał dokumentu uprawniającego do jazdy motorowerem (nie było to wymagane) to nie jest od niego wymagany ten dokument.
Zresztą identyczna sytuacja jest z posiadaczami starych dokumentów (ja jeszcze jestem z czasów karty rowerowej która po prostu uprawniała do jazdy motorowerem automatycznie) - które straciły ważność po wprowadzeniou przepisów, że od 18 roku wymagany jest dowód tylko.
Podsumowując osoby które w momencie rozpoczęcia owiązywania ustawy (rok po wprowadzeniu przepisów) będą miały 18 lat - nie mają takiego obowiązku.
Natomiast w kwestii posiadaczy kart motorowerowych nie mających 18 lat - tu jest to ten sam dokument uprawniający do jazdy danym pojazdem i takowe dokumenty będą wymieniane na prawko AM.
Mówiąc krótko egzamin dotyczy się tylko nowych.
Postaram się znaleźć te wyjaśnienie jakim się kieruje, bo gdzieś to było w necie dokładnie napisane.