Eh, do tej pory jeździłem wysłużonym motorowerem, przez dwa tygodnie Peda Motors Via Warrior i spodobały mi się skutery ale tylko 2T. Nie jestem przekonany do 4T choć dopuszczam możliwość kupna czegoś z 139QM A/B.
Skuter będzie mi służył do dojazdów do pracy oraz wypadów nawet w długie trasy więc musi być wygodny i duży. Zakładany roczny przebieg około 20.000 km. 125 ccm i prawo jazdy kategorii A nie wchodzi w grę. Również używany skuter odpada - chyba że ma udokumentowany przebieg. Sam nie wiem co wybrać.
Pierwszy typ to INCA Street lub inny klon Zippa Quantuma. Po dokupieniu i dopasowaniu nie dużej szybki powinien dobrze się sprawować w trasie choć jego wadą jest mała pakowność. Od razu musiałbym dokupić odpowiedni wydech i wykonać kilka innych czynności by pewnie się jeździło.
Drugi typ to Kingway Euroboy (Romet 797) - ładny i duży skuter z silnikiem 2T i od nowości odpowiednim wydechem. Niestety nie widziałem go na żywo i chyba prędko nie zobaczę ale i tak mi się podoba. Chciałbym też wiedzieć czy będzie mi wiało w twarz - ten skuterek ma owiewkę ale jest niska i dość daleko od kierowcy. Nie ma też schowków na drobiazgi.
Trzeci to młodszy brat wspominanego wcześniej Kingway'a - Eurostar. Podobny lecz ma już schowki na drobiazgi, kanapa wydaje się być lepsza, ma analogowe wskaźniki które nie oślepiają w nocy, jest troszkę lżejszy i bardziej mi się podoba. Jest jednak 700 zł droższy.
Znalazłem też Kingway'a Poster'a - skuter z małym dachem, dużą szybą z wycieraczką i plastikami, 80L bagażnik, pełną ochroną od wiatru, wieloma schowkami, mógłbym zamontować tu instalację audio (jest specjalne miejsce na radio i głośniki). Niestety silnik 139QMB i (139 kg skuter, 5L benzyny, 1L oleju, 2L płynu do spryskiwaczy, klucze itp oraz ja) 230 kg to mieszanka z prędkością maksymalną 50 km/h. Nie ma żadnych blokad - one mu nie są potrzebne.
Kymco Dink, New Dink - nie podobają mi się ale są silnikowo ok, wykonanie ok więc i je rozważam. Jednak tu musiałby by być używane - cena nowego New Dinka mnie odstrasza. Jeśli ktoś jeździ takimi proszę o słówko o tych skuterkach.
Więcej nie znalazłem ale podejrzewam że są jeszcze jakieś maxi skutery 50 ccm które przeoczyłem, jeśli tak to proszę żeby wspomnieć o nich.