Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » Serwis

1. Zulwiczek

Użytkownik

Jak na złość 2 śruby z tylnej zębatki się ułamały :/ (zębatka przykręcona jest tylko na dwóch) i za cholerę nie mam ich jak wykręcić, tych ułamanych resztek…próbowałem tez przewiercić ale chyba są hartowane bo nie idzie...ma ktoś jakiś pomysł żebym nie musiał kupować całego mocowania nowego...

-----------------------------------------

Kymco Nexxon 50 - 2.5 letni...Trochę już rozkletonany ale wciąż jeździ :-)
    Napisano 5 miesiący temu #
  2. norbert1710

Użytkownik

jakoś je natnij żeby płaskim śrubokrętem odkręcić...:)

3. Zulwiczek

Użytkownik

W sumie nie pomyślałem o tym...nie mam diaksa ale brzeszczotem tez powinno dać rade...jutro podziałam bo dzisiaj już mi się nie chce...może psiknąć jeszcze tam WD40 w te śruby to może łatwiej się odkręcą?...A jakieś inne propozycje :) ? Ciekaw jestem czemu wiertarka z wiertłem do metalu nie dała sobie rady....

4. norbert1710

Użytkownik

no bo hartowane musza byc jak juz wspominales psiuknij wlasnie tym wd40 innych chyba nie ma mozliwosci:P

5. ApRiLiA

Użytkownik

śrubokrętem pogrzebać albo piłować to będzie żmudna praca ale sie opłaci

6. Zulwiczek

Użytkownik

No nie mam chyba wyjścia...bo od strony koła jak rozkręciłem i zdjąłem koło to kawałek wystają, mało ale trochę więc spróbuję rozpiłować od tyłu i odkręcić...niby hartowane że rozwiercić się nie da a pęknąć w połowie to jakoś dały rade :(

7. ApRiLiA

Użytkownik

Tym sie harakateryzuje twardy metal nie gnie sie tylko łamie ;p

8. norbert1710

Użytkownik

w crossie mialem to samo. Zębatka z ylu na ampule i 3 pękły 1 został;)

9. Zulwiczek

Użytkownik

No jakoś się udało...przewierciłem razem z ojcem te 2 śruby...troche gwinty się zjechały ale dało się wkręcić i dodatkowo dalem kleju do metalu więc powinno trzymać

10. Kapuchon

Użytkownik

Przykręciłeś je spowrotem ?

Ja w Korkach Nie Stoję !

11. madi

Użytkownik

Nie no chyba by takiej fuszerki nie zrobił i nie wkręciłby tych samych śrub... Dobrze mówię, Żółwik ? :)

Nie pomagam na PW i GG, od tego jest forum.
  12. Zulwiczek

Użytkownik

dałem 4 nowe śruby i podkleiłem łepki do zębatki na klej do metalu, nie chciałem ładować w gwinty bo potem znów był by problem z odkrecaniem

13. Suawek

Użytkownik

Sprawa rozwiązana więc na przyszłość pomędrkuję:
    Wiertła wiertłom nie równe, trzeba kupić cienkie wiertło kobaltowe lub tytanowe i nawiercić a następnie za pomocą wykrętaków pozbyć się urwanych śrub. Wykrętaki wkręcają się w odwrotnym kierunku niż śruby czyli wkręcając je, wykręcamy śruby.
    Dwa tygodnie temu wymieniałem łączniki stabilizatorów w aucie i stare śruby nie dały się wykręcić i musiałem wiercić. Miałem wiertła niby boscha ale zwykłe i przy wierceniu wiertło rozgrzało się do czerwoności i stopiło. Kobaltowe weszło jak w masło przy dużo mniejszych obrotach.
    Generalnie przy wierceniu w stali trzeba zaczynać od najcieńszego i poszerzać grubszymi. Od razu piątką czy szóstką bardzo ciężko przewiercić śruby o twardości 8,8 czy 10,9

14. Zulwiczek

Użytkownik

No z ojcem wzięliśmy najpierw małe wiertło i przewierciliśmy na wylot a potem ciut większym i wydłubywaliśmy resztki małym śrubokrętem...jakoś dało rade :)...no będe musiał zakupić takie wykrętaki o których piszesz

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się