Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » Skutery Inca

1. rafayekxx

Użytkownik

Witam panowie sprzedający skutera mówi że jest słaby akumulator i kierunkowskazy świecą się przez to ciągle bo jest aku słaby i tu moje pytanie czym go naładować czy można prostownikiem samochodowym >? Czy jest jakiś ograniczony czas ładowania co powinienem wiedzieć z góry dzięki...

I jaki tam jest akumulator jest to inca street 50 2t

Napisano 9 miesiący temu #
  2. madi

Użytkownik

powinien sie sam ładować, jak tak nie jest to bedziesz miał z tym cały czas problemy, już ktoś to opisywał jak przez akumulator i słabe ładowanie jego skuter całe wakacje w serwisie stał :)

Nie pomagam na PW i GG, od tego jest forum.
  3. rafayekxx

Użytkownik

Chodzi mi jak go naładować a nie że sam się naładuje ;p

4. madi

Użytkownik

powinna go prądnica ładować. samemu też można, tylko trzeba kupić ładowarke. w ince jest z tego co pamietam aku 7Ah.

5. rafayekxx

Użytkownik

Jesteś tego pewny ?? Aha sprzedający mówi że cytuje

jak sie go wlaczy to kierunkowsakzy beda migaly juz caly czas nie bedzie ze pan stanie gdzies wlaczy kierunek i nie bedzie migal

To od akumulatora ?? i czy mogę naładować ;rostownikiem samochodowym 6-12v ??

I ile tam jest 6 czy 12v i ile powinien się ładować

6. madi

Użytkownik

za słabe ładowanie, prostownikiem samochodowym tylko zniszczysz akumulator, musi być ładowarka specjalna

7. rafayekxx

Użytkownik

Więc jaki to akumulator 6 czy 12v ? i czy to co napisałem z kierunkowskazami to wina akumulatora?

8. P_A_T

Użytkownik

Raczej strzelałbym w popsuty przerywacz kierunków u mnie jak jest słabe aku to migają ale słabym światłem. Madi, ładowarka specjalna ale do żelowych, do kwasowych wystarczy i taki prostownik samochodowy 12v, ja ładuje samochodowym swój już 1,5 roku co miesiąc i nadal trzyma

9. madi

Użytkownik

tak do żelowych ładowarka musi być

10. Ryglos

Użytkownik

Madi, co ty gadasz. Ja już ładowałem normalnie prostownikiem i wszystko OK ;)

Edit: Z dwie godzinki trzeba ładować ;)
    A to, że nie ciągle migacze chodzą, to wątpię, żeby to była wina akumulatora. Prędzej przerywacz. Według mnie sprzedający chce pod tym względem oszukać. Powiedz mu, żeby naładował go, i wtedy pokazał, bo tak to stwierdź, że to przerywacz zepsuty, a on Cie oszukuje. Wtedy powinno mu się zrobić głupio ;D Ale nie to moje zdanie. Nie spotkałem się, żeby od aku światła źle świeciły...

Mateusz, Kingway Barracuda 50 2T.
  11. roomcajz

Użytkownik

Madi ma słuszność. należy ładować prądem 0,1 tego co ma akumulator. ładowanie zbyt dużym prądem może prowadzić do uszkodzenia aku.
    P_A_T- to ze musisz ładować może świadczyć że własnie aku uszkodzony.
    Przy takich temperaturach aku nie powinien wcale wymagać ładowania. zimą po długim postoju to tak ale latem sam powinien się ładować.
    A to z tymi kierunkami - jakiś kit Ci wciska sprzedawca

Aha- ja wyczytałem na formum elektroda że mozna ładować aku skutera prostownikiem samochodowym przez żarówkę 10W.

..:tempus breve est:..
  12. TERMIT_PL

Użytkownik

Prostownik samochodowy ma za dużą wartość ładowania jak dla takiego małego akumulatorka i skraca jego żywotność.Jeszcze jak kiedyś ładowałem taki mały akumulator od quada,to po chwili się kwas w nim gotował.Ale jak ktoś ma taki prostownik z regulatorem to można ustawić mniejszą wartość i jest ok :)

13. roomcajz

Użytkownik

termit czy w naszych gaźnikach jest iglica z ząbkami do regulacji czy tylko śrubka mieszanki?
    sorry za OT

14. Ryglos

Użytkownik

TERMIT_PL napisał:

Ale jak ktoś ma taki prostownik z regulatorem to można ustawić mniejszą wartość i jest ok :)

Ja właśnie takim ładowałem ;)

15. P_A_T

Użytkownik

roomcajz napisał:

Madi ma słuszność. należy ładować prądem 0,1 tego co ma akumulator. ładowanie zbyt dużym prądem może prowadzić do uszkodzenia aku.
    P_A_T- to ze musisz ładować może świadczyć że własnie aku uszkodzony.
    Przy takich temperaturach aku nie powinien wcale wymagać ładowania. zimą po długim postoju to tak ale latem sam powinien się ładować.
    A to z tymi kierunkami - jakiś kit Ci wciska sprzedawca
    Aha- ja wyczytałem na formum elektroda że mozna ładować aku skutera prostownikiem samochodowym przez żarówkę 10W.

Owszem trzeba ładować prądem z 0,1 wartości Ah ale AKUMULATORY ŻELOWE, w kwasowych najważniejsze to to aby ładować 12v, moc nie ma znaczenia. Co do mojego aku, to nie wina jego tylko mam zepsuty regulator napięcia i nie mam ładowania, Zimą akumulator powinno się wyjmować i trzymać w temperaturze pokojowej, w innym przypadku może siąść

16. Kisiu1981

Użytkownik

W Street`ce jest akumulator kwasowy, a na dodatek jest na nim napisane jakim prądem i przez jaki czas ładować. Instalacja ma 12 V. Jeśli ustawi się prostownik samochodowy na 0,3 do 0,7 A to nie ma problemu. Ja zrobiłem prostownik z zasilacza do sortera bilonu ale na razie nie miałem jeszcze potrzeby go użyć (nawet zimą).

Tak, w gaźniku w iglicy są regulowane położenia.

17. barteklodz

Użytkownik

kwasówki ładujemy 1/10 pojemności
    ale i tak polecam kupić ładowarkę elektroniczną, nawet na kilka miesięcy(zimą) możemy podpiąć aku i nic mu nie będzie ;)

Kymco B&W 170
  18. KrzysiekP

Użytkownik

rafayekxx napisz an moje gg to ci powiem jak rozwiązać ten problem już to przerabiałem. na pierwszy strzał obstawiam że ma niedoładowany akumulator.

KrzysiekP

Moje Gadu-Gadu

Napisano 8 miesiący temu #
  19. clsamg63

Użytkownik

dokąłdnie, prostownikiem mozesz ryzykować, ale tylko na najmniejszym prądzie i po jakimś czasie musisz wyłączyc, najlepiej go tylko podładowac, bo inaczej go zakwasisz, a i tak takie ładowanie prostownikiem powoduje, że akumulator traci znaczaco swoją żywotność.

Kymco Vitality Sport Stream S 50 2t edycja limitowana white-pearl

skuterem po Warszawie nocą <3

bo życie jest po to...

...by jeździć na moto.
  20. Szefuniko

Użytkownik

Mam podobny problem, kierunkowskazy czasem chodzą dobrze a czasem źle. Akumulator był słaby, więc dzisiaj pojeździłem po polnych drogach bez świateł. Dodam, że skuter palił tylko z kopniaka. Po przejażdżce palił z rozrusznika i migacze zaczęły chodzić normalnie. Do tego jak zaczęły się problemy z kierunkowskazami to chodziły na wolnych obrotach normalnie a jak zacząłem dodawać gazu zapaliły się stale. I nie wiem czy akumulator czy przerywacz. Spróbuję naładować akumulator i zobaczymy.

Czy ładowanie normalnym prostownikiem 12V przez kilka godzin trwale uszkodzi akumulator(dodam, że akumulator nie jest żelowy)

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się