Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » Skutery Kymco

1. setusarai

Użytkownik

Witam
    Mam zamiar kupić Kymco Super 9. Zasadzam się na używkę.
    Jestem nowicjuszem i będzie to mój pierwszy skuter.
    Pytanko, czy na taki skuter przebieg 10000 - 12000 km to dużo czy nie.
    Dzięki za radę...

Napisano 11 miesiący temu #
  2. Pietro

Użytkownik

3. damgad

Użytkownik

Wszystko zależy jak ktoś go szanował. Ja kupiłem S9 z takim przebiegiem parę lat temu i nie żałowałem. Jednak trzeba się liczyć być może z koniecznością wymiany tłoka ale to groszowa sprawa.
    Sprawdzić należy w jakim stanie jest napęd przede wszystkim pasek i rolki. Generalnie maszyna jest trwała i wytrzymała. Aha ja miałem ale to po przebiegu ok. 20k problem z pompą wody.

4. Pietro

Użytkownik

Wymiana tłoka po przebiegu 10 tyś w skuterze chłodzonym cięczą..? damgad, no co ty??? :roll:

5. setusarai

Użytkownik

dzięki. tylko czy jest jakaś metoda na potwierdzenie tego przebiegu?
    Czy pozostaję tylko na "gębę"...

6. madi

Użytkownik

tłok to się wymienia po 25-30 tysiącach ale nie po 10...

Nie pomagam na PW i GG, od tego jest forum.
  7. damgad

Użytkownik

12 moze nie ale troche wiecej i moze byc potrzeba, wszystko zalezy jak uzytkowany, czy olej na czas dolewany itede itepe jak jazda na maxa obroty na czerwonym polu to przy 2T moze byc taka koniecznosc

ja kupilem S9 jak miala 9500 km gdzieś pomiedzy 11-12k km była potrzeba wymiany tloka ale kupilem po małolacie ktory w nosie mial przeglady za to z kumplami bawil sie namietnie w tuning

jezeli uzytkowany byl normalnie czyli ktos o niego dbal to i dwa razy tyle wytrzyma, jak ktos wsadza tuningowe pseudoracingowe cudenka to moze polowy tego nie wytrzymac

jak dbasz tak masz i tyle w temacie

8. Pietro

Użytkownik

Simsonem zrobiłem 20 tyś na mixolu i po zdjęciu cyla do czyszczenia z nagaru, nie było nawet progu na gładzi...Simson chłodzony był powietrzem, na mixolu i nie był oszczędzany, a co tu mówić o S9 LC z pewnością używany na syntetyku.. 25-30 tyś bez ingerencji w silnik, spoko zrobi..z palcem w du... nosie :D

9. Pietro

Użytkownik

setusarai napisał:

dzięki. tylko czy jest jakaś metoda na potwierdzenie tego przebiegu?
    Czy pozostaję tylko na "gębę"...

Musisz zwracać uwagę na każdy szczegół, przede wszystkim siedzenie nie powinno mieć przetarć, ani zeszlifowanej tapicerki od 4 liter, gumy manetek nie powinny być zdarte, a klamki hamulców wypolerowane, no i po takim przebiegu ogumienie powinno być jeszcze oryginalne, a lagi przedniego zawieszenia na długości skoku, nie powinny błyszczeć od simmeringów.

10. pytawin

Użytkownik

Witam,
    posiadam Kymco S9 od 2 lat. rocz.2002, więc to już staruszek. Generalnie rzecz ujmując jakość materiałów użytych w skuterach KYMCO jest bardzo dobra. Osobiście mam doś często pojawiający się problem z pompą płynu chłodzącego. W przeciągu 2 lat od kiedy go posiadam naprawiałem ją już 4 razy - w sezonie robię dziennie około 50-60 km. Puszczają łożyska. Żeby wymienić łożyska trzeba wywalić uszczelniacz (ok 60 zł). Nie wiem czy jest to odosobniony problem, czy S9 tak mają. Teraz wiem, że nie chcę już skutera chłodzonego cieczą.
    Jeśli chodzi o żywotność silnika to skuterek zrobił 35 tyś km i padł. Wymiana cylindra i tłoka była tania.
    pozdrawiam Piter

Napisano 8 miesiący temu #

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się