Witam.
Dzisiaj odebrałem z autoryzowanego serwisu Kymco mojego Nexxona po zmianie cylindra, głowicy i zdjętej blokadzie na gaźniku - komplet 80cm tajwańskiej firmy Racing Bee...
Teraz po kolei....
Jadąc 15km do serwisu odniosłem wrażenie, że sprzęt jest strasznie mułowaty. 1-szy bieg służy wyłącznie do ruszania, od razu trzeba było wrzucać 2bieg. 3 bieg najbardziej elastyczny - wolna jazda i ewentualne rozpędzenie się do 30-40km/h. 4 bieg wyłącznie na prostej - lekkie wzniesienie powodowało spadek prędkości i konieczność redukcji na niższy bieg. Pod lekkie wzniesienie z 4-ki musiałem redukować szybko do 3 biegu a nawet do 2-go - masakra...
Po odbiorze z serwisu totalny szok!
Od razu z 2 biegu można dynamicznie ruszać rozpędzając się bez problemu do 30-40km/h... Szybka redukcja do 3-ki i po paru sekundach 4-ka! Teraz najbardziej elastycznym biegiem jest 4-ka...
Na 4-tym biegu można jechać wolno oraz dynamicznie przyspieszać! 1 bieg stał się zbędny! Wracając do domu pozwoliłem sobie pokonać wspomniane wzniesienie jeszcze raz... Cały czas na 4-tym biegu - silnik nie traci mocy, manetka gazu odkręcona do połowy...
Wszystko to przetestowane w przedziale prędkości max do 50km/h - wiadomo docieranie nowego tłoka i cylindra...
Podsumowując:
Motorower zyskał dodatkową moc, która pozwala w końcu na dynamiczną jazdę. Jazda z manetką odkręconą zaledwie do połowy stała się komfortowa. Jadąc nawet na zatłoczonej ulicy operować można tylko 3 i 4 biegiem. 4-ka stała się bardzo elastyczna - to zasługa pewnie dodatkowej mocy.
Kolejny wniosek. Mając teraz silniejszy silnik koniecznie należy zmienić zębatkę zdawczą - napędzającą na większą. Powód? Teraz 1 bieg stał się zbędny, bo można dynamicznie ruszać z 2-go. Po zmianie zębatki, z jedynki będziemy nadal ruszać dynamicznie, ale zyskamy dłuższe przełożenia - zakres prędkości na kolejnych biegach będzie większy. W konsekwencji zwiększy się Vmax - ale to dla mnie nie ma znaczenia.
Najważniejsze jest to, że podobnie jak kiedyś mając odblokowanego dwusuwa, mogę ruszać ze stopu dynamicznie i w zaledwie kilka sekund osiągnąć na prostej 50km/h - taką prędkość mogę utrzymać pokonując nawet strome wzniesienie.
Całkowity koszt modyfikacji to 350zł. I tu najważniejsze. Nie straciłem gwarancji na motorower. Po przeglądzie gwarancyjnym założę większą zębatkę, wówczas podzielę się z Wami wrażeniami z jazdy.
Pozdrawiam, Bernard z Zabrza.