Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » Skutery

1. Sousek

Użytkownik

A, powiedz mi chociażby czym ta inca się różni od takiego Colibra, bo tak to bym sobie porównał gdzie by wyszło taniej, bo np. Inca Sprint w jednym serwisie 1900 od reki, a na raty które chciałbym wziaść wychodzi 3500 tysiąca. Akurat Coliber chyba Sport (bo gdybym brał fartta to głównie chodzi o wygląd) w innym serwisie stoi 2000 i raty 10% kwoty w skali roku, więc tu się najbardziej zastanawiam, czy Inca rzeczywiście jest taka "yo super elo" rewelacyjna, że się nie psuje tak bardzo. Ja akurat skuterami dopiero w tym roku się zacząłem interesować i w dodatku tylko raz jechałem minute, więc tak jak pisałem, że czemu chce chinola, bo po prostu muszę się nauczyć jeździć. No i ta kwestia, czy rzeczywiście jest sens szukać Sprinta (chyba akurat wiem gdzie będzie taki serwis) w którym raty będę miał podobne jak na colibra. Kwestia jeszcze gdzie będę miał dłużej gwarancje. Czytałem, że Colibry nie potrafią się odpalić w zime, a z tego co wiem Inca dopiero po zimie na rynek weszła.

Napisano 1 rok temu #
  2. Leszek

Skuterowo.com

Powiem Ci tak:
    Czym różni się Coliber od Sprinta:
    1. Wygląd - nieporównywalnie lepsze wykończenie, dużo mniej kiczowate. Spójrz np na pokrycie kanapy w obu modelach, plastiki, spasowanie ich, zegary. Inca tutaj bije na łeb kingwaya.
    2. Inne podzespoły - w Sprincie inny, lepszy gaźnik, aku, sprzęgło, pasek, opony.
    3. Inca ma większe koła.
    4. Cena ta sama, bo Inca rezygnuje z tego modelu i sprzedają to za psie pieniądze.
    5. Jak gadałem z serwisami to Sprint mało się psuje (jak na chinolami). Najmniej reklamacji.

Wady Sprinta:
    Słaba elektryka (najczęstsze usterki). Źle zabezpieczona żarówka przednich pozycyjnych. Zero komfortu poprzez felgi niskoprofilowe.

Zdaje sobie, ze to pierwszy skuter. Jak go zarysujesz, zrobisz szlif to nie bedzie ci żal. A jak coś zawsze sprzedaż go za 1000 pln.

Jaka rekomendacja? Miałem Sprinta na testach w zimie, jeden z pierwszych egzemplarzy. Prócz tego, że wydech przerdzewiał niesamowicie od soli to nic się nie działo.

--

Kymco Downtown 300i ABS.

http://www.Leszek.OnAir.pl
    Napisano 1 rok temu #
  3. Sousek

Użytkownik

Serdecznie ci dziękuje. Jeżeli ktoś jeszcze chciałby coś dodać bardzo byłbym wdzięczny. Wprawdzie to nie wygląd, a wnętrze jest ważne i to nie tylko w skuterze 8)

PS. Rozumiem, że Sprinty są tylko 2009?

Napisano 1 rok temu #
  4. Leszek

Skuterowo.com

Dokładnie. Wnętrze;)
    Musisz sobie zdawać sprawę, że chinol to chinol i ma prawo mieć swoje humory, może trafić się gorsza jedna, czy druga część... Ale jak już masz wybierać z chińskich towarów to chyba warto zaryzykować sprinta. Takie jest moje zdanie i każdy może się z tym nie zgodzić. Dodam tylko, że swoje zdanie wykształciłem własnymi doświadczeniami.

Napisano 1 rok temu #
  5. Sousek

Użytkownik

Słuchaj mam jeszcze to ostatnie pytanie, może się orientujesz. Jak z tym odblokowywaniem w Sprincie, bo słyszałem i nawet na forum widziałem, że ciężko.

Napisano 1 rok temu #
  6. Leszek

Skuterowo.com

Z odblokowaniem jest tak:
    1. Tuleja (dystans) na wariatorze. Odblokowanie tego elementu daje ci licznikowe 60 na v-max.
    2. CDI (moduł zapłonowy). Jest on praktycznie do zdobycia tylko w INCA. Daje on wówczas pełne odblokowanie i v-max licznikowy 70-75.

PS. Tak, wszystkie są 09 rocznik, dlatego po taniości.

Napisano 1 rok temu #
  7. Sousek

Użytkownik

Teraz pytanie z serii "zielony człowiek :mrgreen:" Czyli np. gdzie dostać ten CDI bo na Allegro nigdzie nie ma, jakieś podanie do nich złożyć czy co ?:P I w ogóle czy łatwo je zdjąć?

Napisano 1 rok temu #
  8. Leszek

Skuterowo.com

Tuleje lepiej w serwisie - koszt - piwo dla mechanika.
    CDI to w rezultacie wtyczka z trzema pinami. Jest koło aku w podłodze. Można wymienić samemu.

CDI zamawiasz np pisząc maila do INCA, albo zamawiając w sklepie, który sprzedaje ich skutery.

Napisano 1 rok temu #
  9. Sousek

Użytkownik

Wielkie dzięki nie mam więcej pytań. Jeszcze raz dziękuje, że wytrzymałeś i uprzejmie odpowiedziałeś na pytania nowicjusza. :-)

Napisano 1 rok temu #
  10. Leszek

Skuterowo.com

Od tego tutaj jestem:) Nie ma za co. Miłej nocy.

Napisano 1 rok temu #
  11. Sousek

Użytkownik

Dzięki nawzajem.

Napisano 1 rok temu #

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się