Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » OFFtopic

Jak to przez trzy lata nielegalnie jeżdziłem moim Neksiem...

(30 wpisów)

Dotychczas brak tagów.

1. darioone

Użytkownik

11 grudzień 2008-pamiętny dzień kiedy pachnące nowizną czerwone monstrum czyli moje wyśnione Kymco Nexxon zostało zapakowane w salonie na dostawczaka i powiezione na nowe miejsce zakwaterowania czyli do mojego garażu.Po odbyciu wszelkich procedur związanych z rejestracją i ubezpieczeniem pojazdu pierwszy niezapomniany wyjazd owym cudeńkiem na ulicę niech to ludziska sobie popatrzą i zazdroszczą.Mijają trzy latka i ponad 18 tysiaków na zegarku przejechanych bezawaryjnie i bezwypadkowo.W międzyczasie zmiana przepisów dotyczących przeglądów okresowych motorowerów.Po opłaceniu OC pora udać się na stację diagnostyczną zrobić sobie przegląd.Maszyna zadbana,umyta,światełka i inne potrzebne do bezpiecznej jazdy instrumenty też są no to czego się tu bać?!15 grudzień 2011-SZOK!!!Diagnosta po oględzinach numerów ramy stwierdza-Ma pan inny numer ramy od tego wpisanego w dowodzie rejestracyjnym!Biegiem do domu sprawdzić fakturę i inne papiery,niestety prawda okazała się bolesna,faktycznie otrzymałem w salonie inne moto różniące się od tego z faktury ostatnią cyfrą numeru ramy!!!

darioone
    Napisano 5 miesiący temu #
  2. madi

Użytkownik

dzwoń do Motor-Landu od razu. Nie ciekawa sprawa...

Nie pomagam na PW i GG, od tego jest forum.
  3. darioone

Użytkownik

Co wy na to drodzy przyjaciele?Bo ja jestem po prostu wkur...ny!I na siebie(bo nie sprawdziłem w sklepie czy wszystko się zgadza) i na gościa w sklepie(który wydał mi moto z niezgodnymi w umowie numerami ramy i silnika).Przesłałem do tego sklepu pismo o wyjaśnienie tej sprawy i czekam na odpowiedz od nich no bo jakby na to nie spojrzeć ktoś tam gdzieś jeżdzi na moim moto a ja na jego.PRZESTROGA DLA WSZYSTKICH!SPRAWDZAJCIE WSZYSTKIE NUMERY NAWET W RENOMOWANYM SALONIE!

4. darioone

Użytkownik

Wysłałem już do tego sklepu email ze skanami faktury i innych dokumentów pojazdu oraz zdjęciami numerów nabitych na mojej ramie i oczekuje na odpowiedz od nich.Teraz jeszcze napisze do Motor-landu i poczekam na dalszy rozwój sytuacji a na razie Neksiu stoi sobie smutny (jak jego właściciel) w garażu...

5. Ryglos

Użytkownik

No to nie przyjemna sprawa. Ciekawi mnie co teraz... Nie wiem jak w takich przypadkach postępuje dany serwis. Nie mam pojęcia. Jest możliwość taka, że zrobi się tylko korektę w dowodzie pojazdu? Co tam, Ty się nie martw to ich sprawa. Jeśli nic się już nie da zrobić, to wnioskuj o nową maszynkę ;P

Mateusz, Kingway Barracuda 50 2T.
  6. Leszek

Skuterowo.com

Mało ciekawie. Może napisałbyś o tym arta?

--

Kymco Downtown 300i ABS.

http://www.Leszek.OnAir.pl
  7. darioone

Użytkownik

Leszku ja po prostu nie mam weny twórczej i ochoty żeby się o tym rozpisywać,dobrze że mam przy sobie mój kochany "plecaczek" który mnie wiecznie podtrzymuje na duchu.Ale obiecuję że będę informował was na forum o rozwoju sytuacji.Pozdrawiam gorąco wszystkich.

8. darioone

Użytkownik

Ryglos napisał:

No to nie przyjemna sprawa. Ciekawi mnie co teraz... Nie wiem jak w takich przypadkach postępuje dany serwis. Nie mam pojęcia. Jest możliwość taka, że zrobi się tylko korektę w dowodzie pojazdu? Co tam, Ty się nie martw to ich sprawa. Jeśli nic się już nie da zrobić, to wnioskuj o nową maszynkę ;P

Nowa maszyna?Coś ty nie pójdą na to,prędzej dostanę oryginalne dokumenty do mojego Nexxona a moje każą mi oddać no i wtedy pewnie znowu zacznę gonitwę po urzędach żeby zacząć formalności rejestracyjno-ubezpieczeniowe od nowa,w dobrym tonie (a takie między innymi mają hasło reklamowe) było by żeby chociaż pokryli koszty rejestracji mojego Neksia.

9. Ryglos

Użytkownik

Warto próbować. Jeśli koszty rejestracji to również bym wnioskował o koszty OC + AC(jeśli było). To ich wina, więc niech płacą.

10. P_A_T

Użytkownik

@Ryglos
    Masz za dobre spojrzenie na świat, za pięknie by było żeby tak to działało jak tobie się wydaje ;d

11. MichalWujak

Skuterowo.com

No widzisz dario taki prosty błąd jak nie sprawdzenie numerów a jaki problem teraz. Ja w sumie jak kupiłem Rieju to nie sprawdziłem od razu numerów tylko chyba na drugi dzień a moto przywieźli mi z Łodzi, więc też mogłem się nadziać. Ale jestem ciekaw co zrobią z tą całą sprawą.

12. Zulwiczek

Użytkownik

No to ładnie, nie ciekawa historia...a gdzie sprawdzić owe numerki? popatrzył bym s swoim nexxonku :-) czy aby się zgadza......Ja mam przejechane licznikowe prawie 10000 tys. ale z połowe czasu miałem zepsutego ślimaka więc nie nabijał km wiec z 16 spokojnie też już przejechane...ja mam wpisane "okres badania technicznego: BEZTERMINOWE" wiec nie muszę się martwić :-) a nexxon zarejestrowany 17.07.2009

-----------------------------------------

Kymco Nexxon 50 - 2.5 letni...Trochę już rozkletonany ale wciąż jeździ :-)
  13. darioone

Użytkownik

I tu się mylisz Zulwiczku.Wg nowych przepisów będziesz musiał zrobić owo badanie w przyszłym roku najlepiej przed 17 lipca bo wtedy upływają trzy lata,byłem w Wydziale Komunikacji i tam potwierdzili że owszem na przegląd muszę jechać a dowodu nie będą wymieniać tylko mają na stacji diagnostycznej wbić pieczątkę o dacie następnego badania.A numery masz na tabliczce na ramie z lewej strony niedaleko tylnego koła i po otwarciu siedzenia zobaczysz drugi numer na prawej rórce ramy obok zbiornika paliwa.Na chwilę obecną nie ma żadnej odpowiedzi ani ze sklepu ani z Motor-landu.Czekam dalej jeśli mnie oleją kieruję tę sprawę do prasy i sądu.W mojej okolicy jeżdżą jeszcze dwa identyczne Nexxony muszę uprzedzić ich właścicieli żeby też posprawdzali u siebie numery.

14. Zulwiczek

Użytkownik

hmmm...to na cholere mam wpisane bezterminowe skoro musze i tak jechać?

15. Kapuchon

Użytkownik

Bo przepisy się zmieniły i trzeba robić. Polecam poczytać.

http://www.skuterowo.com/przeglad-okresowy-skutera-obowiazkowo/

Ja w Korkach Nie Stoję !

16. Zulwiczek

Użytkownik

To jakis bezsens.....winika na to że tez jeżdżę nielegalnie swoim nexxonkiem? bo z jednej strony pisze "Okresowe badanie techniczne ciągnika rolniczego, przyczepy rolniczej oraz motoroweru przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, a następnie przed upływem każdych kolejnych 2 lat od dnia przeprowadzenia badania" a zaraz potem : "Według powszechnej interpretacji powyższych przepisów, posiadacze skuterów z “dożywotnim” przeglądem technicznym zostali zobligowani do przeprowadzenia badania technicznego do dnia 22 września 2010 roku" Do tej Pory pare razy już mnie policja zatrzymywała i żadnych problemów nie było,do niczego się nie przyczepiali

17. darioone

Użytkownik

Przyszła odpowiedz ze sklepu,cytuję:"Witamy serdecznie

Prosimy o zgłoszenie tego faktu w Pańskim wydziale komunikacji. Nastąpiła
    pomyłka, w tym czasie były dwa takie pojazdy. Wydano Panu dokumenty nie od
    tego pojazdu. Ze swojej strony przepraszamy za kłopot. Wydział komunikacji
    przekaże jak w tej sytuacji należy postąpić. Klient który nabył drugi pojazd
    posiada dokumenty od Pańskiego pojazdu.

Pozdrawiamy"...i tyle.No to pójdziemy do wydziału komunikacji...cdn

18. madi

Użytkownik

Żułwiczek przeglądy skutera robisz: pierwszy 3 lata po zakupie i potem co 2 lata. Czyli - zarejestrowałeś Nexxona 17.07.2009. Pierwszy przegląd musisz zrobić przed 17.07.2012. Następny będzie trzeba wykonać w 2015r, potem w 2017 itd. Puki co jeździsz legalnie, masz przegląd ważny.

darioone jak przez tą "wymianę dokumentów z drugim właścicielem" będziesz narażony na koszty to ubiegaj się do motor-landu/salonu o ich zwrot, bo to przecież z ich winy wystąpiła ta cała sytuacja.

19. darioone

Użytkownik

I tak mam zamiar zrobić kochani.Nie odpuszczę im takiego numeru!I na miejscu tego drugiego właściciela też bym ubiegał się o jakąś rekompensatę w przypadku poniesienia jakichkolwiek kosztów,no bo z odpowiedzi którą dostałem jasno wynika że to ich wina bo pomylili dokumenty!

20. roomcajz

Użytkownik

nie kasuj otrzymanych od nich maili. jeśli decydowałbyś się na proces cywilny to mogą posłużyć jako dowód.
    obawiam się tylko że powiedzą "obowiązkiem nabywcy jest porównanie stanu deklarowanego i faktycznego"

..:tempus breve est:..

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się