Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » Serwis

Inca Sprint - znika olej

(7 wpisów)

1. romek

Użytkownik

Witam. Podczas czyszczenia i przeglądania mojego maleństwa zaniepokoiła mnie jedna rzecz. Jak zawsze sprawdziłem olej i zauważyłem że jest go dziwnie mało :

I mam pytanie. Czy tyle oleju być powinno? Czy może mechanik wcześniej dolał go za dużo? Czy mam dolewać czy czekać do następnego przeglądu (mam 4061 km na liczniku a następny po 4500)? Czym może być spowodowany ubytek oleju jeśli w garażu nie ma śladu po wycieku? Czy jeżdżąc z takim poziomem oleju można zatrzeć silnik Z góry dzięki!

PS. Dodam że zauważyłem to jakieś 3 tygodnie temu i przez ten czas nie zaobserwowałem żeby tego oleju ubyło wiecej. Skuter od tego czasu nie zachowuje się anomalnie, normalnie ma cug jaki miał, nie hałasuje ani nic.

Napisano 4 miesiące temu #
  2. dodge

Użytkownik

A przy ilu go dolewałeś, i jaki ?
    U mnie tam gdzie są takie właśnie jakby 'kratki' to jest norma, a ty masz na połowie ich, więc jest w normie... [o ile nie masz innego przedziału na bagnecie]
    Ja bym poczekał do przeglądu, ale na bieżąco kontroluj ilość oleju.

Router Pluss 80cc 4T 2011

Budzik: 2500km :)

oraz

Suzuki Katana LC 2001 2T 50ccm :D

Budzik: 16209km

LEWA W GÓRE!
  3. Leszek

Skuterowo.com

Generalnie oleju miałeś sporo za dużo. W rezultacie ciśnienie było za wysokie i nadmiar wybiło pierścieniami.

--

Kymco Downtown 300i ABS.

http://www.Leszek.OnAir.pl
  4. Jakub100001

Użytkownik

I oto jest kolejny przykład, że warto serwisować skuter samemu. Tacy „fachowcy” z serwisu zamiast poczytać ile wlać do zbiornika oleju w danym skuterze to leją całe 1L opakowanie i myślą, że jak się nie wylewa od góry to jest ok. ;D

P.S Romek nawet teraz masz trochę za dużo oleju, bo zwykle powinno być go tyle żeby zakryć dolną część bagnetu a ty masz w połowie.

Romet 767. 6240km przebiegu
  5. Kapuchon

Użytkownik

Oleju ma być powyżej min. i powyżej max. więc taka ilość jaką masz teraz jest ok. U mnie nawet w instrukcji obsługi pisze że oleju powinno być troszkę więcej niż w połowie.

Ja w Korkach Nie Stoję !

6. MichalWujak

Skuterowo.com

Miałeś nadmiar i wywaliło go odmą, nie radzę mieć tyle oleju bo Ci wydmucha którąś uszczelkę. Poziom ma się mieścić na kraciastej części miarki.

7. kava93

Użytkownik

ja przed chwilą wypompowałem z mojego troszeczke strzykawką i jest juz na bagnecie tyle ile jestxD

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się