Logowanie | Rejestracja | Forum | Społeczność

Forum » Serwis

1. kustosz

Użytkownik

Mam pytanie odnośnie blokady wariatora. Czy ktoś już jej używał ? Jak sie spisuje ? No i jak sie ją montuje ?

Napisano 1 rok temu #
  2. madi

Użytkownik

Odkręcasz nakrętkę na wale, zdejmujesz wiatrak i przeciwtależ a następnie zakładasz na tuleję pierścień ograniczający przesuw wariatora. Następnie składasz wszystko w odwrotnej kolejności. Czasem zmienia się tuleję na zablokowaną. Blokada wariatora zmniejsza osiągi, jest podstawową blokadą w skuterze :)

Nie pomagam na PW i GG, od tego jest forum.
    Napisano 1 rok temu #
  3. kustosz

Użytkownik

chodzi o tą blokadę
    allegro.pl/blokada-wariatora-do-skuterow-2t-peugeot-i1417684873.html

Napisano 1 rok temu #
  4. grocik

Użytkownik

tam gdzie masz te dziury w skrajnych punktach, wkręcasz śruby od przekładni i blokujesz tymi żabkami o ząbki przeciwtalerza i jazda kluczem :D

Edit:

podobnie jak tu, on ma coś podobnego :D

Pozdrawiam ciepło!

Zużycie paliwa - Motostat.pl

Napisano 1 rok temu #
  5. kustosz

Użytkownik

dzięki wielkie :D . Musze w końcu wyciągnąć tą tulejke z wariatora, bo nie chce wiecznie jezdzic 60km/h :(

Napisano 1 rok temu #
  6. zbyniu

Użytkownik

siema mam kymco vitality 2t i jak myślę to trzeba tak zrobić by odblokować wariator.Odkręcamy boczek przekładni odkręcamy tą zębatke przy wariatorze i zdejmujemy pasek puźniej zsuwamy pierścień zakładamy wszystko tak jak wcześniej (oprucz pierścieńa z tulejki) i mamy blokade z wario zdjętą tak??????????? bo sam nie wiem proszę o odpowiedz jak najszybszą

Napisano 9 miesiący temu #
  7. zbyniu

Użytkownik

czy to tak ma być jak ja opisałem

8. madi

Użytkownik

z tego co pamiętam trzeba zmienić tulejkę bo oryginalna blokowana jest z pierścieniem. W zestawie ze skuterem była druga którą trzeba tam wsadzić.

9. Suawek

Użytkownik

Nie, jak zdejmiesz całkiem tuleje to poharatasz pasek. Tuleja musi być tylko bez rantu.

10. zbyniu

Użytkownik

to tego pierścienia nie da się wyjąć??

11. madi

Użytkownik

można go odciąć od tulei, ale czy nie szybciej jest zmienić całą tuleję ?

12. zbyniu

Użytkownik

ale skąd ja ci wezmę tuleje ale jak zdejmę pierścień z tulei to się nic nie stanie takie jak np: wał cały pójdzie się jeb** albo co innego proszę o odpowiedz

13. madi

Użytkownik

hehe a czemu miałby wał pójść ? Przecież to tylko zmiana elementu... Wał może pójść np. gdy nie wlejesz oleju i zatrzesz silnik. A skąd weźmiesz tuleje - powinna być dodana do skutera tak samo jak instrukcja obsługi, odblokowana dysza, gwarancja i narzędzia.

14. zbyniu

Użytkownik

heh ale ja nie mam żadnych narzędzi dodanych do skutera chyba ,musiał bym ojca zapytać a tak naprawde jak zdejme pierścień z tuleji nie wymieniając tuleji to się nic nie stanie

15. zbyniu

Użytkownik

jak zdejmę pierścień z tulei to się nie zepsuje mój kymco vitality i czy prędkość wzrośnie do przynajmniej 65km/h

16. andrzej2310

Użytkownik

zbyniu napisał:

heh ale ja nie mam żadnych narzędzi dodanych do skutera chyba ,musiał bym ojca zapytać a tak naprawde jak zdejme pierścień z tuleji nie wymieniając tuleji to się nic nie stanie

Nie zdejmiesz pierścienia z tulei, tuleja jest wytoczona z pierścieniem, do nowego skutera dają zestaw odblokowujący - tuleja i dysza 85. trzeba wymienić.

Kymco Vitality.

Honda PCX 125.
  17. madi

Użytkownik

nic się nie zepsuje, fabrycznie odblokowane są bez pierścienia na tulei i jakoś się nie psują. A latać będzie po pełnym odblokowaniu i dobrym dotarciu do 80 km/h.

A oto pełny zestaw dodawany do skutera, nie ma tylko na zdjęciu zapasowego kluczyka z blaszką kodową:

18. zbyniu

Użytkownik

aha dzięki kolego ale nie widzę odblokowanej tulei tam jest w środku tego klucza a i andrzej2310:gdzie ta dysza 85 madi też jest ????

19. madi

Użytkownik

bo tuleję i dyszę odblokowane mam w skuterze, dla tego ich nie ma na zdjęciu... :) Dysza jest 85 lub 88 nie pamiętam dokładnie

20. zbyniu

Użytkownik

aha to dzięki kolego pomogłeś mi bardzo pozdro

Śledź temat za pomocą RSS

Odpowiedz »

Musisz się zalogować, żeby napisać odpowiedź.

Nie masz konta? Zarejestruj się